Створили застосунок, що розповідає історію русифікації України

0

Громадське об’єднання «Валентність. Переосмислення» представило мобільний застосунок «Лінгвоцид» – меморіал русифікації України.

Додаток покликаний показати масштаб культурної колонізаційної політики, яку здійснювала росія на території нашої країни, щоб свідомо і послідовно позбутись її.

Проєкт «Лінгвоцид» складається із серії графічних табличок, розміщених у центрі Києва, і мобільного застосунку, який пов’язує їх між собою. Таблички розташовані поблизу місць щоденного життя й ілюструють утиски української мови, пов’язані з ними — заборони українських шкіл, книжок, богослужінь тощо. Ознайомитися з маршрутом можна у нашому репортажі.

У застосунку, доступному для AppStore та Google Play, можна колекціонувати локації, читати описи кожної із заборон, а також знаходити екскурсійні маршрути та аудіосупровід до них. На переконання авторів проєкту, це допоможе поглянути на русифікацію як свідому послідовну політику, що здійснювалась впродовж століть. І так само свідомо і послідовно позбутись її.

Проєкт створений за підтримки Goethe-Institut в Україні та журналу «Куншт» у межах акселератора протидії дезінформації «Mediengeist».

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я