Провокував публіку та спалив «Кобзаря». Поет-футурист Михайль Семенко

0

Михайль Семенко – зачинатель течії футуризму в українській літературі, представник «Розстріляного відродження». Окрім поезії, він не соромився провокувати публіку, зокрема, спаливши «Кобзаря», а своїм новим підходом надихав тогочасну молодь.

У лютому 1914 року, коли українська громадськість відзначала 100-річчя від народження Тараса Шевченка, Семенко виступив із футуристичним маніфестом «Сам», заявивши, що «від «Кобзаря» тхне дьогтем і салом» та символічно спалив його. Цим він викликав обурення і бойкот з боку значної частини української інтелігенції.

За словами літературознавця Ільницького, перші збірки Семенка «мали намір образити всяку публіку», звиклу до модернізму. Поет виступав за нове мистецтво, чим надихав молодь, зокрема 16-річного Миколу Бажана, якому пізніше на вчений час став за наставника, прилаштував у власну газету та запрошував додому на вечері.

Останній творчий вечір Семенка відбувся 23 квітня 1937 року. За три дні його арештували та пів року катували. Розстріляли поета 23 жовтня 1937 року у підвалах Жовтневого палацу, де тоді засідав НКВС.

Тетяна Яворович

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я