Птах у своєму гнізді: на родинній садибі Чендея презентували його книгу

0

Нещодавно в Ужгороді відбулася презентація збірки малої прози Івана Чендея «Птах у своєму гнізді» (видавництво «Комора», 2024). На родинній садибі митця у межах проєкту «Книгопосиденьки з Надією Вовк» (БФ «Дерево мого життя») зібралося товариство книголюбів, поціновувачів творчості відомого закарпатського письменника, лауреата Шевченківської премії, автора сценарію фільму «Тіні забутих предків». Були й ті, що вперше відкривають для себе розмаїту прозу Чендея, яка не перевидавалася з початку 2000-х рр.

Дочка письменника Марія Чендей-Трещак розповіла гостям садиби про те гніздо, де народився Батько, про край, де виростав Іван Чендей, про його рідне Дубове й натхненну гору Ясенову. Літературознавиця, письменниця Роксолана Жаркова проаналізувала окремі символи й метафори Чендеєвих новел, акцентуючи на глибині й позачасовості тих питань, які порушував у своїх творах автор. Засновник «Міжнародного благодійного фонду імені Івана Чендея» Іван Трещак розказав присутнім про етапи підготовки до друку цієї збірки, яка складається з чотирнадцяти вибраних новел й оповідань класика української літератури, а також поділився міркуваннями щодо важливості цього видання сьогодні. Модерувала зустріч-презентацію Надія Вовк.

До речі, до 20 квітня ще триває прийом робіт на VI Всеукраїнський конкурс малої прози імені Івана Чендея. Конкурс проводиться у двох номінаціях: мала проза (не опубліковані раніше прозові твори обсягом не більше 20 тисяч знаків з пробілами) і чендеєзнавство (сценарії за творами Івана Чендея або про його життя та творчість; наукові роботи, статті, рецензії, які раніше не публікувалися або були опубліковані упродовж трьох останніх років).

Міжнародний благодійний фонд імені Івана Чендея  

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я