Російська тюрма чи могила №319: що відомо про зникнення письменника Вакуленка

0

24 березня до помешкання письменника Володимира Вакуленка зайшли п’ятеро. Чоловік був у садку — там він саме готував на тагані їжу синові. Окупанти забрали його з дому просто у тому, у чому він був — у старому светрі й капцях. Відтоді рідні його більше не бачили.

Володимир Вакуленко — прозаїк, поет, дитячий письменник і лауреат численних літературних премій. Чоловік народився і жив у рідному селі поблизу Ізюма. Удома його досі чекають літні батьки й дитина.

«Вони не представлялися. Вони… наче гестапо, — згадує день викрадення батько письменника, якого теж звати Володимир. — Перший раз прийшли, кажуть: «Що ж ти націоналіста виховав?».

«Володю спочатку заставили роздягнутися, перевірили на татуювання. Татуювання у нього є», — розповіла Суспільному Олена Ігнатенко, мама чоловіка. Жінка шукає сина вже понад пів року.

Окупанти забирали письменника декілька разів. Після першого затримання Володимира відпустили на день. Тоді він розповів батькові, що його били: «Обіцяли коліна прострелити. Мабуть, так і сталося…». Невдовзі чоловіка знову викрали.

Російська тюрма чи могила №319: що відомо про зникнення письменника Вакуленка

Олена Ігнатенко, мати Володимира Вакуленко, фото: Суспільне

Мама Володимира шукала сина по військових комендатурах. Вона навіть дізналася, де живуть викрадачі. Жінка ходила до окупантів і просила відпустити сина: «Нащо він вам? Ну, українець, так ми всі — українці. Ну, у нього була дуже така патріотична позиція, у сина мого. Тверда і незламна».

Олена каже, окупанти пообіцяли, що наступного вечора він буде вдома: «Ми ж — не нацисти».  Проте Володя не з’явився ні наступного вечора, ні згодом.

Удома чоловіка чекає його неповнолітній син Віталій. У дитини — інвалідність із народження, діагностували аутизм. Володимир Вакуленко виховував сина переважно самотужки. Майже ніколи з ним не розлучався. Нині про дитину дбає літня мама письменника.

«Страшно ж. Нальоти, ці прильоти. Я боюся, страшно за дитину. Розумію, що я повинна — ось Володя прийде, а я дитину зберегла йому. Я повинна цю дитину врятувати, зберегти його, Віталіка», — Олена досі не втрачає надії побачити сина живим.

Російська тюрма чи могила №319: що відомо про зникнення письменника Вакуленка

Володимир Вакуленко із сином, фото: Facebook / Wakulenko.k.wolodimir

Шукають Володимира Вакуленка й українські митці. Так, зокрема, увагу на зникнення чоловіка звернула письменниця Оксана Забужко. «Пишуть, що тіла Володі Вакуленка не знайшли — офіційного підтвердження немає. І я ловлю себе на тому, що думаю: Господи, якщо загинув — хай би його хоч не катували перед смертю… Не можна катувати дитячих письменників. Тобто нікого не можна катувати, але дитячих письменників з аутичними дітьми — це вже якось «з особливим цинізмом», це «пакручє буде», ніж Януш Корчак з учнями в газовій камері…», — ідеться в її пості від 18 вересня.

У тому ж таки вересні українські військові звільнили Ізюм. Тоді ж у місті знайшли масове поховання. Місцева ритуальна служба, що ховала тіла, вела журнал із даними про небіжчиків. У ньому правоохоронці виявили прізвище письменника. Журналісти Суспільного знайшли могилу під номером 319. Тіло з неї вже ексгумували.

Російська тюрма чи могила №319: що відомо про зникнення письменника Вакуленка

Могила під номером 319 в Ізюмі, фото: Суспільне

Водночас до мами письменника надходила інформація, що сина вивезли з України: «У травні, а можливо, навіть у червні я випадково почула від людей розмову про Вакуленка. І чую таку фразу: «Та Вакуленка вивезли у Росію, його будуть судити». Це знову надію мені дало, що він живий. А судячи з останніх цих всіх подій, що розкопки й запис у книзі… Це вже я дізналася днями, коли з’явився зв’язок… Маємо надію, що якась плутанина».

«Я маю знати, де моя дитина, що з ним. Оці чекання й оці пошуки — це страшенна кара. Своєї єдиної дитини. Страшенна кара».

Нині справу про зникнення письменника розслідують харківські правоохоронці. Рідні Володимира Вакуленка чекатимуть результатів експертизи, яка повинна спростувати чи підтвердити інформацію, чи належить тіло чоловікові.

Тим часом журналісти Суспільного проводять власне розслідування. Якщо вам відома будь-яка інформація про обставини зникнення письменника, просимо повідомити на адресу I.Biletska@suspilne.media.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я