Рушді отримав премію від Центру Гавела. Візит письменника тримали в таємниці до останнього

0

Салман Рушді 14 листопада в Нью-Йорку отримав «Премію порушення спокою» (Disturbing the Peace Award) від Центру Вацлава Гавела.

Про це пише AP.

Автор був на врученні особисто, але його присутність до останнього тримали в таємниці. Лише декілька людей зі 100, що були на церемонії, знали про візит Рушді. Імовірно, причиною є те, що торік у Нью-Йорку він зазнав нападу, внаслідок чого втратив зір на праве око та має проблеми з рукою.

Письменник звернувся до гостей зі словами: «Перепрошую, що я таємний гість. Я геть не вважаю себе загадковою персоною. Але це трохи спростило життя».

Значну частину своєї промови Салман Рушді присвятив ушануванню Вацлава Гавела. Вони були особисто знайомі: Гавел — один із перших урядових лідерів, які стали на захист Рушді після того, як письменник мусив переховуватися від іранської влади з 1989 року.

Рушді назвав Гавела своїм героєм, який «умів бути як художником, так і активістом».

«Він надихав мене, як і багатьох-багатьох письменників, і отримати премію його імені — велика честь», — додав Рушді.

Про «Премію порушення спокою»

Це щорічна премія Фонду бібліотеки Вацлава Гавела. Вона відзначає письменників, які поділяють цінності президента Вацлава Гавела щодо прав людини та які зазнали переслідувань за свої переконання, за інакомислення та виклик репресивному режиму.

Нагороду присуджують авторам прози, публіцистики, біографії, мемуарів, драми чи поезії. Премія становить 5 тисяч доларів.

Хто такий Салман Рушді

Салман Рушді народився у 1947 році в Бомбеї (нинішній Мумбай, Індія). Його книга «Сатанинські вірші» заборонена в Ірані з 1988 року, оскільки багато мусульман вбачають у ній наругу над релігією.

За рік після її публікації тодішній лідер Ірану аятола Рухолла Хомейні видав фетву із закликом до смерті Рушді. А тому, хто вб’є Рушді, запропонована нагорода у розмірі майже 3 мільйони доларів.

У 2007 році британська королева Єлизавета II надала поету рицарське звання за заслуги в галузі літератури. У липні 2008 року він отримав Букерівську премію за роман «Діти опівночі».

Що відомо про напад на Рушді

12 серпня 2022 року на Салмана Рушді напали на сцені у Нью-Йорку — письменник отримав ножове поранення у груди. Він провів шість місяців у лікарні та втратив зір на одне око, а його рука стала недієздатною.

Нападником на письменника виявився 24-річний Хаді Матар. Його одразу затримали, а 13 серпня вже пред’явили звинувачення у суді округу Чатокуа в Мейвіллі, штат Нью-Йорк. Матар не визнав себе винним за звинуваченням у замаху на вбивство і нападі на Рушді.

Юлія Кузьменко

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я