Село, у якому найбільше поетів, знаходиться на Тернопіллі

0

Особисто мене не перестає дивувати настасівський професор, доктор мистецтвознавства, автор численних наукових та письменницьких праць Олег Смоляк. Його недремна життєствердна громадсько-волонтерська діяльність уражає. Ось і цього разу, напередодні весняного поступу, друком вийшла унікальна книга «Літературний ужинок настасівчан». Унікальність збірки у тому, що в ній представлені поетичні й прозові твори талановитих односельців Олега Смоляка. Яке ще село в Україні може похвалитися таким творчим надбанням? Про це пише tenews.org.ua.

Зазвичай, згадуючи Настасів, найпершим на думку спадає ім’я прославленого українського поета Ярослава Павуляка. Однак зовсім іншої думки про це Олег Смоляк, який у своєму першослові від упорядника зазначив, що: «Поетична творчість настасівчан яскраво проявила себе, починаючи з другої половини ХХ століття, коли шкільництво набуло масового характеру і дало поштовх для поетичних і прозових проявів у настасівчан. Володимир Дорожовський, Ольга Копистянська, Богдан Пиндус, Ярослав Павуляк, Олег Смоляк. Їхню естафету підхопили Михайло та Мирослав Олексіви, Віра Ковалишин, Богдан Ракочий, Марія Смоляк (Баб’як), Олександра Малік, Ігор Бережний, а останнім часом студентська та учнівська молодь – Соломія Джинджириста, Ігор Гуцайлюк, Ярослав Темірханов. Когорту творців літературного слова – уродженців села Настасова гармонійно доповнили й багаторічні жителі Настасова – уродженці інших місцевостей Марія Смоляк (Теодозів), Михайло Тимчук». У добірку ввійшло двадцять як поетичних, так і прозових творів мешканців однієї території – і це вражає! До речі, у цьому селі проживала колись відома на всю Галичину етнографиня Сара Париллє, звідси пішов у великий світ відомий у Східній Галичині адвокат Григорій Ракочий, автор записів народних пісень, які помістив у своїй збірці «Гаївки», Володимир Гнатюк. Тема творів – любов до рідного села, краю, Батьківщини, довколишнього світу, пошанування героїв-настасівчан у період національно-визвольних воєн.

Ось як відгукується про згадане видання (яке вийшло за його фінансової підтримки) Михайло Гомівка, президент Асоціації «Ліга підприємців Тернопільщини», уродженець села Настасова: «Це великий і пишний букет художнього слова моїх односельців. Кожне, написане у віршах чи творах малої прози, – це часточка мого життя. У них я знаходжу свої дитячі стежки і дороги, якими ходив у дитинстві та якими люблю мандрувати й сьогодні. Вони водили мене на пасовисько, до школи, сільського клубу, церкви, де формувалася моя душа, світогляд, приторки до духовності та національної свідомості. Поетичні твори нагадують мені найріднішу настасівську доокружність, яка сформувала мене й повела уширокий світ, щоби робити людям добро, любити свій рідний край, Україну й допомагати їй усім, чого вона потребує. Відрадно, що у збірці «Літературний ужинок настасівчан» представлені твори трьох поколінь. Адже саме в цьому присутня неперервність літературної традиції села Настасова і надія, що воно триватиме, допоки існуватиме село».

Валентина Семеняк

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я