Слово і зброя. Городоччани просто неба слухали вірші Леся Курбаса, Ліни Костенко та сучасних авторів

0

«Слово і зброя»

В останній день літа у Городку відбувся мистецький захід — вечір поезії. В особливій атмосфері понад годину городоччани просто неба слухали вірші Леся Курбаса, Ліни Костенко та сучасних авторів, твори яких написані в період 2014-2022 років.

Здебільшого говорили про війну, біль та втрати, але й про перемогу та силу духу незламних українців, які навіть в умовах війни не припиняють творити.

Краса української мови у поезії

Розпочався мистецький вечір із хвилини мовчання за загиблими воїнами. Городоччани у тихій молитві поіменно згадали всіх героїв-земляків, які віддали своє життя за те, щоб на їхній землі звучала українська мова.

Опісля співорганізатор мистецького вечора, начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Олег Федоров ознайомив присутніх із постаттю одного з лідерів «Розстріляного Відродження» — режисера Леся Курбаса та емоційно процитував поему Івана Світличного «Гетьман Мельпомени».

Фото: Городок.City

Потім уродженець Городка, а нині — кандидат економічних наук Олександр Котлінський поділився з присутніми власними теплими спогадами про неодноразові зустрічі й особисте знайомство з видатною сучасницею Ліною Костенко. Її творів чи не найбільше прозвучало під час мистецького вечору. А городоччани зазначали, рядки цієї української поетеси просто не можуть не торкатися глибин душі.

— Вона пише талановито і красиво, у кожному її реченні — мудрість та досвід, а для ворогів кожне її слово звучить як прокляття, — поділилась враженнями одна з учасниць заходу.

Присутні почули відлуння війни і в сучасній поезії. Зокрема і нашої городоччанки, яка поклала на власну музику вірш славетного Шевченка.

Вікторія Літвінчук вперше заспівала у Городку повну версію своєї нової пісні «Обійміте ж...», прем’єра якої відбудеться 3 вересня.

Вікторія Літвінчук вперше заспівала у Городку повну версію своєї нової пісні «Обійміте ж…», прем’єра якої відбудеться 3 вересня. Фото: Городок.City

Завершився захід спільним виконанням Державного Гімну України.

Фото: Городок.City

Організатори та учасники заходу

Організували такий мистецький вечір у Городку представники ГО «Центр розвитку «Крафт» та відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради.

— Наша мета — показати красу української мови через поезію і розповісти про тих людей, які своєю творчістю бережуть українське слово, — зазначила директорка ГО «Центр розвитку «Крафт» Катерина Бігняк-Гуменна.

Локацією для мистецького вечора організатори обрали майданчик перед міським будинком культури, щоби будь-який перехожий міг на мить зупинитися і послухати українську поезію. Емоційного забарвлення заходу додавали тематичні декорації: уламки зброї, маскувальні сітки та роздруковані фотографії зруйнованих орками українських міст.

Довідково

Поетичні твори на мистецькому вечорі майстерно декламували Олег Федоров, Катерина Бігняк-Гуменна, Аліна Барчишена, Вікторія Літвінчук, Олена Матвєйцева, Назарій Бігняк, Анна та Максим Макогони, Олена Слободян, Тетяна Мостова, Наталія Гоцуляк, Анастасія Якимець, Альона Шеменько та Єлизавета Попович.

Маріанна Шкаврон

horodok.city

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я