Слово у війні: знайомимо з письменниками, які воюють

0

У цьогорічному Форумі Via Carpatia взяли участь військові-письменники: дискусія «Слово у війні» стала однією з найважливіших подій. Еспресо знайомить із письменниками та їхніми основними творами.

Слово і війна — це не лише назва літературно-мистецької зустрічі в межах Via Carpatia, генеральним телепартнером якої став телеканал Еспресо. У житті та творчості письменників, які з усієї країни приїхали на Івано-Франківщину для участі у Форумі, тісно переплелися творчість і захист Батьківщини. 

Андрій Лотоцький

Андрій Лотоцький

Слово: «Сірі археологи», «Розкрадачі лісових смітників» написав у співавторстві із Владом Якушевим. Тексти згаданих книг у смішній і легкій формі розповідають про таємниці нашої землі, зокрема Рогатинщини, з точки зору археології – що було і які наслідки маємо сьогодні від подій минулого. Зокрема, битв під час багатьох воєн, які прокотилися згаданим регіоном.

Війна: Сьогодні військовослужбовець 24 окремої механізованої бригади ЗСУ, а також власник торговельного майданчика у мережі інтернет: «Крамниця добрих подарунків» – де представлений найбільший вибір сучасної української воєнної літератури, а також сувеніри ручної роботи.

Віктор Янкевич

Віктор Янкевич 

Слово: «Тенета», «Копія», «Відплата», «Вбивство в бібліотеці на Ринку, 9», «Останній лист», «Тачки і тьолки», «Тенета 2.0», «Смерть у подарунок».

Війна: Зараз захищає Україну на південному напрямку.

Володимир Скоростецький

Володимир Скоростецький 

Слово: Автор віршів та новел на військову тематику. Герої його творів – реальні українські воїни. Під час фронтових редакційних відряджень автор працює в окопах та на бойових позиціях наших військ, де черпає натхнення і сюжети для власної творчості.

Війна: Полковник Збройних Сил України. З 2014 року бере участь у війні з російськими загарбниками. Активно підтримує волонтерський рух.

Сергій Дзюба 

Слово: Сценарист художніх фільмів за однойменними романами «Позивний Бандерас», «Заборонений» та документального фільму «Життя після 16:30» за книгою О. Терещенка. Співавтор книг «Позивний Бандерас», «Позивний Бандерас. Операція «Томос», «Заборонений».

Війна:  2022 р. пішов до лав ЗСУ. У вересні 2022 року був поранений у бою під Горлівкою.

Ілля Тітко

Ілля Тітко

Слово: Автор 20 книжок для дітей. Серед них «Незламні мураші», «Навіщо песикові гавкати», «Зомба».

Війна: З квітня 2022 року брав участь у бойових діях проти російських загарбників у Запорізькій області під м. Гуляйполе.

Олександр Лисак

Олександр Лисак

Слово: Автор збірок «Творю свій день», «Синдром фантомного болю» та «Шрамована пам’ять».

Війна: Служив у 3-й оперативній бригаді НГУ в зенітному ракетно-артилерійському дивізіоні. Зараз – офіцер 54 ОМБр ім. Івана Мазепи. Готує до друку нову збірку, перебуваючи на донецькому напрямку оборони.  

Олена Лотоцька

Олена Лотоцька

Слово: Авторка збірок короткої прози «Нині зозуля кувала» (2020), «Ангели в намистах» (2023). Активно пропагує говірку, ужиткове і прикладне мистецтво свого Полісся

Війна: З 2015 – військовослужбовиця Збройних Сил України.

Олена Мокренчук (Ластівка)

Олена Мокренчук (Ластівка)

Слово: Авторка книг «Аліска фронтова лисичка», «Афінах з Куби», «Вітер з Дикого поля» та «Україна — мрія». В доробку переважають художні твори для дітей.

Війна: Пані майор Збройних Сил України. Була пресофіцером 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців (2015—2018), т.в.о. начальника пресслужби оперативного командування «Північ» (2018—2021). З грудня 2021 — офіцер Управління зв’язків із громадськістю Збройних Сил України.

Олег Бородай

Олег Бородай

Слово: За фахом вчитель, на війні почав писати вірші та спогади, які згодом надрукував. Автор збірки віршів «Відлуння окопів», «Релаксація душі», прозової книги у двох частинах «Вогневий вал».

Війна: Добровольцем пішов на фронт ще 2014 року. Досі на фронті.

Андрій Гуменюк (Кельт)

Андрій Гуменюк (Кельт)

Слово: Автор книжок «Пісні війни» (2018) і «Африка» (2022). «Африка» — це збірка біографічних новел-нотаток про війну. До книжки увійшли також і малюнки автора. Усе, що автор описав у цій книзі, написано на реальних подіях, усі події прямо чи опосередковано пов’язані з війною. Це чесна розповідь від очевидця.

Війна: З початком війни у 2014 році став волонтером, згодом парамедиком. З 2016 року — боєць Добровольчого батальйону ОУН. 

Письменник Андрій Кириченко

Андрій Кириченко

Слово: Автор поетичних збірок “Це наша правда!”, “От така війна…”, “Гільзи в кишені”, «Крила ангельських крил».

Війна: В зоні АТО служив артилеристом 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців. 

Василь Піддубний

Василь Піддубний

Слово: Письменник і редактор тритомного збірника оповідань «Слово про війну», а також таких книг: «Словник солдатського сленгу своїми словами», «Історії», «Слово про війну 3», «++», «Татова донечка», співавтор збірки «Голос війни. Історії ветеранів», автор книги “Піастри, піастри…” (під псевдо Стівен Робертс), повісті-казки козацьких часів «Холодне серце» , «Козацькі байки».

Війна: В березні 2014 року добровольцем пішов захищати Україну. Служив в 10 ОМПБ «Полісська Січ» у якості кулеметника, пізніше, з січня 2015 року — снайпера. Брав участь в бойових діях в складі 30-ї та 72-ї бригад. На даний час — солдат запасу, кулеметник взводу розвідки 4-го Житомирського батальйону.

Влад Якушев

Влад Якушев

Слово: Автор книг «Карателі», «Мобілізяка», співавтор книг «Сірі археологи», «Двоє з лопатою. Розкрадачі лісових смітників», «10 історій для хлопців», «4-5-0». Твори мають іронічно-позитивний контекст.

Війна: Навесні 2015 року мобілізувався у 14 ОМБР на посаду керівника прес-служби. Однак змінив стандарти воєнної журналістики, і разом із солдатами ходив на бойові чергування та брав безпосередню участь у боях.  Сьогодні продовжує захищати нашу Батьківщину.

Василь Паламарчук

Василь Паламарчук

Слово: Автор книги «Військовий непотріб» про події на Донбасі у 2014-ому році. Книга перевидавалась у видавництві «Білка», для якого Василь готує нові оповідки з війни.

Війна: Військовослужбовець, заступник командира роти вогневої підтримки. Брав участь у звільненні Бучі та Ірпеня, в боях за звільнення Херсону, в боях за Бахмут. Учасник АТО. Як адвокат активно долучений до юридичної допомоги ветеранам і родинам захисників. Зараз на захисті нашої країни.

Володимир Коротя

Володимир Коротя

Слово: Автор книг «Пригоди фантома», де описує свій погляд на саму війну та життя після участі у ній та «Роздуми фантома про державотворення»- збірка коротеньких оповідань, у яких автор описує реальні ситуації, які пережив він сам та його побратими, розповідає про нелегку «роботу» розвідника.

Війна: У 2014—2016 роках вступив добровільно в Збройні сили України. Брав участь в бойових діях у складі розвідувального взводу одного з батальйонів 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади на сході України. Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року створив та очолив добровольчу ротно-тактичну групу «Ірпінь», завдяки якій російським окупантам не вдалося прорвати оборону добровольців у районі м. Ірпінь.

Шостий міжнародний мистецько-інтелектуальний форум Via Carpatia проходив 13-15 жовтня в Івано-Франківську. Люди та ідеї, які захищають та творять Україну — таким був лейтмотив заходу.

Чільна світлина — Василь Піддубний — один з учасників зустрічі «Слово у війні» на Via Carpatia

espreso.tv

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я