Сьогодні святкує свій 80-річний ювілей письменниця Олександра Панасівна Скора (Люлько)

0
1987

Шановна Олександро Панасівно!

Колектив Національної спілки письменників України сердечно вітає Вас із Днем народження!

Бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, творчої наснаги і життєвих сил!

Висловлюємо Вам щиру подяку за невтомну і вельми плідну працю на нашій літературній ниві!

Нехай життя завжди дарує Вам світло, тепло і родинний затишок!

Многая літа!

Олександра Панасівна Скора (Люлько) народилася 2 грудня 1940 року в селі Новоолександрівці Синельниківського району на Дніпропетровщині. З 1967 року – жителька міста Павлограда. Поетеса і прозаїк. Із 2013 року член Національної спілки письменників України. У 90-х роках у Павлограді відвідувала літературну студію імені Миколи Шутя.

У 2002 році разом із Георгієм Люльком заснували Громадську творчу організацію «Павлоградський письменницький Дім «Дивосвіт»», у якій  вже 18 років  займає посаду Голови організації – з початку заснування й дотепер. У «Дивосвіті» функціонують три відділення: студія дорослих письменників (включаючи пенсійний вік), молодіжна студія «Молода хвиля» і  Клуб авторської пісні «Ліра Орфея» з вокальним тріо «Ластівка», учасники якого створюють і виконують пісні на власні тексти і вірші дивосвітівців. Беруть активну участь і запрошуються на численні міські заходи.

Два рази на місяць в «українській світлиці» проводяться літературні зустрічі в пісенно-поетичній кав’ярні «Свіча до свічі» – з поетом чи прозаїком міста або презентація авторської книжки, читання та обговорення авторських віршів, а також вечори, присвячені видатним українським письменникам. Організовуються зустрічі зі школярами, в яких беруть активну участь шкільні поети та прозаїки.

Зараз Павлоградський письменницький Дім налічує більше 60 фіксованих учасників. Олександра Скора (Люлько) пише поезію й прозу, а також створює пісні на власні слова, сама ж їх і виконує. Нею написано біля 50 авторських  пісень. Разом із Георгієм Люльком створили і записали аудіодиск «В журавлиному саду». Видала 8 власних книг.

Олександра Панасівна друкується у місцевій та обласній періодиці. В останні десятиріччя її твори з’являються в Дніпропетровському альманасі «Свічадо», в журналі «Бористен», альманасі Національної спілки письменників України «Степова Еллада»   Разом з авторами  альманаху «Свічадо» брала участь у його презентації в Києві (в НСПУ).

В 2008 році з головним редактором ППД «Дивосвіт» започаткували видання власного журналу «Сузір’я Дивосвіту» і щорічного літературно-художнього альманаху «Павлоградські перехрестя», які уже відомі за межами Павлограда й охоплюють широкий регіон Західного Донбасу та інші регіони України.  Працює  керівником творчого  колективу  літераторів міського культурно-дозвільницького Центру «МИР». На громадських засадах – головний редактор  газети «Культура і дозвілля» відділу культури Павлоградської міської ради.

Олександра Скора (Люлько) готує до друку не тільки дивосвітівські видання журналу й альманаху, а також ініціатор, упорядник і редактор багатьох книжок місцевих авторів та авторів інших міст. За період роботи в «Дивосвіті» з 2002 року упорядкувала і підготувала до друку біля 200 авторських книжок, 6 номерів журналу «Сузір’я Дивосвіту» і 11 альманахів «Павлоградські перехрестя».

Має за плідну роботу 8 Почесних Грамот і Подяк від міської влади і керівництва області.

Отримувала перемоги і нагороди на павлоградському міському конкурсі «Творчі досягнення року» – 2007, 2009, 2010, 2013, 2015 роки. Лауреат обласної літературної премії ім. Валер’яна Підмогильного 2018 р. за прозовий твір (3 місце).

Олександра Панасівна Скора (Люлько), незважаючи на вік, і до сьогодні в епіцентрі літературного і культурного життя Павлограда, Павлоградщини  й Західного Донбасу.

Євген Безус, Дніпропетровська ОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я