Стартові сторінки всіх українських сайтів повинні бути державною мовою – Тарас Кремінь

0

Про недотримання мовного законодавства до Секретаріату мовного омбудсмена надійшло 1650 звернень. Третина з них стосується відсутності у сайтів стартової сторінки українською мовою.

Як інформує УМ, про це 18 червня розповів в ефірі телемарафону Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Це інтернет-магазини, сайти окремих медіа. По усіх них ми працюємо і приводимо їх до норм закону. У нас є факти накладення санкцій у вигляді попереджень або штрафів. Це абсолютно дієво», – пояснив Кремінь.

Мовний омбудсмен нагадав, що з 16 липня 2022 року запрацювала норма, яка передбачає використання державної мови в інтернеті та інтерфейсах комп’ютерних програм, встановлених на товарах.

«Коли ви заходите до інтернету, то стартова сторінка всіх українських сайтів має бути українською мовою. У кого цього немає, це порушення мовного законодавства, і треба сигналізувати на адресу нашого Секретаріату. Ми будемо вживати відповідних заходів реагування», – сказав Кремінь.

Нагадаємо, раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що проситиме Верховну Раду прибрати з паспортів старого зразка дублювання інформації російською мовою.

Як повідомляла УМ, в Україні 16 видавців не дотримуються мовного Закону – Тарас Кремінь.

umoloda.kyiv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я