Створення літературних резиденцій: «Ukraїner» дослідив нове життя історичних квартир Харкова

0
605

У Харкові викупили дві квартири в історичних будинках. В одній із них жив видатний критик, есеїст і лінгвіст Юрій Шевельов, в іншій — письменник Петро Лісовий, пише ukrainer.net.

Наразі в цих помешканнях запрацювали літературні резиденції. Тут на кілька тижнів селяться письменники, дослідники літератури, інші мистецькі активісти, створюючи новий культурний контекст у Харкові. Експедиція «Ukraїner» дослідила нове життя легендарних харківських квартир.

Перша резиденція у Харкові з’явилась у 2018 році. Її створили у співпраці з Українським ПЕНом, літературним музеєм та Харківською обласною державною адміністрацією.

Спочатку для її учасників винаймали квартири, але у 2020 році, коли місцеві підприємці викупили оселі відомих літераторів Шевельова й Лісового і залишили їх у своїй власності, усе змінилося.

Знаменитий будинок на Сумській

Юрій Шевельов – одна з помітних постатей в українській культурі XX століття. Він народився в Харкові ще за Російської імперії, а в 1920-х роках став критиком і мовознавцем. Під час Другої світової війни Шевельов залишився в окупованому Харкові, а пізніше зумів виїхати на Захід. Там він поступово став одним із найбільш помітних українських діаспорних критиків, есеїстів і лінгвістів, славістів загалом.


Команда ЛітМузею шукала можливості для купівлі квартири лінгвіста / Фото Костянтина Гузенка, «Ukraїner«

У Харкові Шевельов жив у знаменитому будинку на Сумській, відомому під назвою «Саламандра» (так звалося страхове товариство, яке збудувало його в 1914 – 1916 роках). Про те, що там квартира видатного літератора, стало відомо 2019 року.

Щоб повернути ім’я Шевельова в контекст міста і розвивати статус Харкова як осередку сучасної літератури, команда ЛітМузею почала шукати можливості для купівлі квартири відомого лінгвіста.

Квартира в легендарному будинку «Слово»

У 2020 році на продаж виставили іншу квартиру – в легендарному харківському будинку «Слово», де колись жив журналіст і письменник-фантаст Петро Лісовий. Це великий житловий будинок на вулиці Культури, зведений спеціально для українських радянських письменників на межі 1920 – 1930-х років за конструктивістським проєктом Михайла Дашкевича.


У 2020 році на продаж виставили квартиру Петра Лісового / Фото Костянтина Гузенка, «Ukraїner«

Ініціативна група завжди хотіла трохи урізноманітнити трагічно-меморіальний образ будинку «Слово» й показати, що там не лише гинуло літературне покоління, але і творилася культура, відбувалися богемні розваги, веселилися цікаві люди.

2020 року співробітники ЛітМузею познайомилися з бізнесменами Андрієм і Миколою Набоками, батьком і сином. Підприємці цікавились історією міста й літератури в ньому й зрештою купили і квартиру Петра Лісового в «Слові», і квартиру Юрія Шевельова в «Саламандрі».

Для письменників, які часто мусять не тільки писати, а й десь працювати, це можливість побути якийсь час просто письменниками, а не ще й редакторами, журналістами і таке інше. Можливість зануритися в місто, країну,
– розповіла Тетяна Пилипчук.

Резиденти легендарних квартир

У 2021 році запрацювала локація Харківської резиденції «Слово». Квартира Лісового в «Слові» була в більш-менш житловому стані, тож перші резиденти почали приїздити саме туди ще із січня.

Після тривалої і лагідної реставрації житлова частина квартири Юрія Шевельова з травня 2021 року також уже функціонує як резиденція, а над оформленням публічного простору ще працюють.

До речі, першим резидентом у квартирі Шевельова став Юрій Андрухович. Ще одна учасниця цієї локації – письменниця Оксана Забужко. Також тут творив і надихався британський режисер Джонатан Бен-Шауль.

Квартири популяризують і творять нову культурну спадщину Харкова / Фото Костянтина Гузенка, «Ukraїner«

У квартирі в будинку «Слово» теж уже побували деякі резиденти. Зокрема, письменниці та дослідниці літератури Любов Якимчук і Ярина Цимбал. Були на цій локації й дитячі письменники:

  • Сашко Дерманський;
  • Дара Корній;
  • Іван Андрусяк.

Відбулось і багато квартирників: від виступу репера Кургана до лекції літературознавиці Тамари Гундорової та читань поетки Катерини Калитко.

Завдяки активності й вдалій комунікації дві, здавалося б, забуті й занедбані харківські квартири органічно влились у жваве культурне життя сучасного міста. Нині вони не лише зберігають, а й популяризують і творять нову культурну спадщину Харкова.

Більше про нове життя харківських квартир — дивіться у відео «Ukraїner«

Джерело: 24tv.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я