Світ, якого більше немає

0

Переселення у 1940-х роках, операція «Вісла» 1947 року, а також обмін територіями між Польщею та Радянським Союзом у 1951-му назавжди зруйнували етнічну самобутність Лемківщини і частини Бойківщини. Пастухи, музики, майстри і навіть циганські табори на тлі панорам Карпатських гір – той світ дивиться на нас зі світлин польського етнолога Романа Райнфуса. Упродовж 1929-1938 років він подорожував Карпатами, досліджував культуру та побут місцевого населення і знімав усе на фотокамеру.

Про це пише localhistory.org.ua.

«Під час «роботи в полі» батько не розлучався зі своїм блокнотом, олівцем та фотоапаратом. Він навчився у директора Етнографічного музею у Кракові Северина Удзеля, що музейний працівник може робити все: фарбувати стіни, ремонтувати експонати, описувати колекції, готувати виставки та проводити екскурсії відвідувачам та адаптувати розповідь до їхніх інтересів», – писала у спогадах про батька Христина Райнфус.

rainfuss_01.jpg
Лемкиня з куделею у лемківському с. Біла Вода (тепер частина с. Явірки Новоторзького повіту Краківського воєводства, Республіка Польща), середина 1930-х рр. ХХ ст.
Усі фото: Роман Райнфус, skribh.wordpress.com

Роман Райнфус народився 27 травня 1910 року у родині Францішка Райнфуса та Зосі Мнерк у польському містечку Переворськ, за 45 кілометрів від нинішнього українського кордону. Навчався в гімназіях у Горлицях та Тарнові. 1931 року переїхав до Кракова і вступив на юридичний факультет Ягеллонського університету. У 1935-му опублікував своє перше етнографічне дослідження про культури лемків у журналі «Ilustrowany Kuryer Codzienny». Через десять років захистив дисертацію на тему «Лемки як група етнографічна» та отримав науковий ступінь доктора наук.

rainfuss_02.jpg
Мальована хата у лемківському с. Солинка Ліського повіту Підкарпатського воєводства. Червень 1937 року
rainfuss_03.jpg
Головні убори нареченої та дружки у бойківському с. Ветлина Ліського повіту Підкарпатського воєводства. Червень 1937 року

Зустріч із Северином Удзелею справила визначальний вплив на Райнфуса. Удзеля був великим ентузіастом досліджень народної культури та побуту і став одним із співзасновників Етнографічного музею у Кракові. Дослідник зауважив, що Райнфус не квапиться працювати у нотаріальній конторі. Запропонував Роману поєднувати навчання на юридичному факультеті з етнографічними студіями у Ягеллонському університеті, а також запросив на роботу в музей.

Райнфус узявся збирати матеріали про лемківський край, у музеї працював на посаді «відповідального за все». Формував виставки, проводив екскурсії, прибирав, був охоронцем. Йому виділили для проживання квартиру на краківському Вавелі недалеко від королівського замку.

Під час роботи у нотаріальній конторі Роман Райнфус ретельно вивчив кадастрові карти. Цей досвід згодом допоміг йому і в польових дослідженнях. У Северина Удзеля він навчився проводити наукові дослідження, працювати на локаціях, замальовувати предмети матеріальної культури. А згодом – і знімати на камеру.

rainfuss_05.jpg
Мандрівний скляр у лемківському с. Ліщини (тепер Горлицького повіту Малопольського воєводства). 1932 рік
rainfuss_06.jpg
Дві ґаздині у бойківському с. Ветлина (тепер Ліського повіту Підкарпатського воєводства). Серпень 1936 року
rainfuss_07.jpg
Лемківська родина у лемківському с. Вільхівець (тепер Кросненського повіту Підкарпатського воєводства). Липень 1933 року

Фотографія стала невід’ємною частиною його життя. Придорожні каплиці та церкви, гірські притулки та колиби, пастухи та майстри, дівчата в народних строях і безтурботні діти залишились на фотоплівках та скляних пластинах польського дослідника.

Під час Другої світової війни Роман Райнфус клопотав про збереження фондів та експозиції краківського Етнографічного музею. У 1944–1946 роках був професором Університету імені Марії Склодовської-Кюрі в Любліні. Після війни, у 1946-му очолив відділ народного мистецтва Державного науково-дослідного інституту народної творчості Польської академії наук. Керував відділом до 1980 року, а потім вийшов на пенсію. Помер 1998-го, у 88-річному віці.

2015 року в Польщі вийшов альбом «Карпатський світ бойків і лемків. Роман Райнфус». Фотокнигу опублікували у співпраці з Музеєм народної архітектури в місті Сянок. В альбомі – понад 200 фотографій повсякденного життя Карпатських горян.

rainfuss_08.jpg
Церква у лемківському с. Бальниця Сяніцького повіту Підкарпатського воєводства. 1934 рік
rainfuss_09.jpg
Юний кошикар у лемківському с. Кальниця (тепер Сяніцького повіту Підкарпатського воєводства). Середина 1930-х рр. ХХ ст.
rainfuss_10.jpg
Діти на санях у лемківському с. Флоринка (тепер Новосондецького повіту Малопольського воєводства). 1934 рік
rainfuss_11.jpg
Стрижка овець у лемківському с. Команча Сяніцького повіту. Червень 1937
rainfuss_12.jpg
Заготівля сіна у бойківському с. Довжиця Ліського повіту Підкарпатського воєводства. Серпень 1935 року
rainfuss_13.jpg
Заготівля сіна у лемківському с. Чирна Новосондецького повіту Малопольського воєводства. 1934 рік
rainfuss_15.jpg
Господар годує овець у лемківському с. Рихвальд (тепер Овчари) Горлицького повіту Малопольського воєводства. Вересень 1933 року
rainfuss_16.jpg
Колиба поблизу у лемківському с. Дубне Новосондецького повіту Малопольського воєводства. Травень 1936 року

Катерина Москалюк — журналістка, документальна фотографка

Чільна світлина: Хата у бойківському с. Криве Ліського повіту Підкарпатського воєводства. Середина 1930-х рр. ХХ ст.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я