«Таємна Книга» Вільяма Форестера

0

Ця книга Вільяма Форестера – ренесанс українського шпигунсько-закулісного детективу (видавництво Саміт-Книга) була представлена цього року на Франкфуртському книжковому ярмарку. Усі кошти з продажу книги будуть спрямовані на потреби ГУР.
 
«Не виключаю, що дехто б з існуючої подвійної пастки із задоволенням сконструював і третю», – міркує один з героїв «Таємної Книги» Вільяма Форестера, який визначив її як геополітичний трилер.
 
Насправді ж, говорячи академічним сухим, але стислим словом, ця книга є шпигунським детективом, що ґрунтується на оповіданні про діяльність розвідників, шпигунів і диверсантів як у воєнний, так і в мирний час на «невидимому фронті».
 
При цьому варто зауважити, що у літературознавстві шпигунський роман вважається не окремим жанром, а одним із видів детектива – поряд з історичним, політичним, психологічним, поліцейським, іронічним та іншими.
 
Ця тематика здавна набула широкої зацікавленості серед читачів, що із захватом ковтають шпигунське чтиво й розгортають його втілення у власній уяві, занурюючись у хитросплетіння змов, таємних операцій, шпигунства, павутиння невидимого, але існуючого за лаштунками звичайного життя пересічного люду.
 
Починаючи від божественних інтриг античної міфології, шпигунської тематики та детективного жанру не цуралися Е. По і Е. Видок, Д. Свіфт і Вольтер, О. Дюма і Ч. Диккенс, Ф. Купер і А. Конан-Дойль, а Д. Бакен, А. Крісті та Р. Кіплінг своєю літературною творчістю надали потужного розвитку жанровій романтиці «лицарів плаща й кинджала».
 
Нове дихання шпигунський роман набув за часів Холодної війни, до якої включилися й письменники обох протиборних сторін. Так у СРСР яскравими авторами цього жанру стали Н. Атаров, В. Кожєвніков, В. Востоков, О. Шмєльов, Ю. Сємьонов, Е. Тополь, Ю.Дольд-Михайлик та інші. На Заході шпигунський жанр презентовано найяскравіше творами Грема Гріна, Джона ле Карре, Кена Фоллетта, Фредеріка Форсайта, Тома Кленсі та інших. Проте надзвичайної популярності у всьому світі набули саме західні твори, зокрема легендарні шпигунські історії Агента 007 (Джеймса Бонда) британської секретної служби від Яна Флемінга, який виявив себе ще й як літературно багатий та лексично-насичений автор.
 
По суті, з того часу Я. Флемінг фактично започаткував новий літературний відтинок шпигунського детектива – бондіану. З часом сучасні вже автори розвинули її у закулісну бондіану, що претендує на шпигунсько-розвідувальне інтелектуальне чтиво за реального (прижиттєвого) часу, яскравим представником якого є польський фахівець із розвідувальних операцій під псевдо Ксав’єр Мессінг зі своєю книгою «46 секунд».
 
Вітчизняний детектив почав переживати свій ренесанс, починаючи з 2010-х років. Саме у ці часи з’явилися друком твори О. Скрипника «Особлива територія» (2013), Б. Кушніра «Помста оперативника розвідки» (2014), А. Сахна «Соло бунтівного полковника» (2014), С. Постоловського «Остання справа полковника Принципа» (2014), С. Стеценка «Війни художників» (2016) тощо.
 
В Україні ж жанр сучасної закулісної бондіани, оригінально втіленої у формі сценаристичного щоденника реального часу, чи не вперше яскраво подано саме у «Таємній Книзі» В. Форестера. Власне, як і належить розвідувально-шпигунському жанру, справжнє ім’я автора книги заховано під псевдонімом, про що відверто він сам і зізнається у передмові, додаючи утаємниченої інтриги, вже починаючи із власної персони.
 
Застосовуючи діалогічний багатовимірний мінімалізм і точний синтез подій, автор майстерно вводить читача у лабіринт подій, переносячись із країни в країну і з міста в місто, плетучи павутиння позалаштункових операцій на тлі звичайного, здавалося б, життя. Усе це закодовано в жанрову амбівалентність, композиційно-смислову двоїстість, мета якої – подвійна специфіка сприйняття.
 
Проте у цьому геополітичному трилері органічно квітне кохання та розгортається психологічна гра, що, безумовно, насичують твір емоційно та літературно, взаємодоповнюючи та оживлюючи чи, так би мовити, олюднюючи складну шахову комбінацію спецслужб, які, як правило, асоціюються серед громадянства з цинічністю і бездушністю.
 
В. Форестер, своє чергою, витончено руйнує подібні стереотипи емоційністю та щирістю окремих своїх героїв, деколи справжньою, а почасти вдаваною.
 
Літературні образи В. Ферестера майстерно представлені в ситуаційно-культурних, ментальних, інтелектуальних та методологічних контекстах конкретних подій. Для українського читача ця книга є цікавою також і з огляду того, що здебільшого і сам він був сучасником подій, про які йдеться у творі. Відтак кожен може порівняти певні сюжети з окремими відрізками власного життя, порівняти свій особистий досвід чи навіть певною мірою впізнати в деяких персонажах когось або щось подібне. Й хоча, як стверджує автор, усі події і люди в романі вигадані, проте, безумовно, писалися вони з живої картини подій, у вирі яких так чи інакше перебували живі люди сучасної їм і читачеві, а також авторові епохи. Від цього твір стане більш ріднішим і щемливішим на тлі суворої дійсності й сприймається, принаймні на рівні відчуттів, уже не зовсім як вигадана літературно-детективна історія…
 
Придбати «Таємну книгу» можна тут.

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я