Тиждень дитячого читання

0

У дні весняних канікул Миколаївська обласна дитяча бібліотека імені В. Лягіна проводила свято — Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Воно має давні традиції та  набуло сьогодні особливого змісту для кожного учасника, адже в наш  час інтенсивного розвитку інформаційних технологій та швидкого Інтернету, надзвичайно важливо зберегти в дітях любов до читання. А як же її зберегти в умовах карантину?

Нічого не може замінити спілкування дитини зі справжньою книгою, а бібліотеки для дітей у сучасному світі залишаються чи не єдиним осередком дозвілля, де культивують читання, навчають дитину не просто читати, а систематично думати та аналізувати. У теперішній час свято набуває особливого значення – допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою, нагадує дорослим про значення друкованого слова у дитинстві, привертає увагу до проблем дитячого читання. Враховуючи всі ці чинники, бібліотекарі запровадили інтернет-спілкування зі своїми маленькими читачами —  #ТижденьДитячоїКниги_2020.

В рамках тижня наші читачі надсилали на сторінку бібліотеки у Facebook записи де вони читають вголос улюблені вірші, казки, співають пісеньки, презентували відеоогляди прочитаних книжок, які найбільше сподобалися, та й просто закликали читати – бо це модно і сучасно! Діти із задоволенням перетворювались на акторів лялькового театру і демонстрували героїв улюблених казок.

Активно допомагали дітям й їх батьки. Так, наприклад, родина Найдеш запропонувала для перегляду усім маленьким читайликам створений власноруч буктрейлер на книгу Івана Малковича «Мед для мами».

Бібліотекарі ж за цим посиланням на сторінках бібліотеки в інтернеті читали для своїх маленьких читачів аудіоказки, розміщували відео майстер-класи, проводили флеш-моби на зразок #Книга_ЗахистВідХандри. А також запропонували нашим шанованим письменникам на власних сторінках у соціальних мережах розміщувати невеличкі відеозаписи з читанням їх творів. Адже наші маленькі читачі полюбляють слухати твори від справжніх авторів.

Приємною несподіванкою стало відеозвернення до читачів нашої бібліотеки Олени Кравцової, яка особисто познайомила дітвору та їх батьків із своєю книжкою «Мія та її Еверести» і, навіть, зачитала уривок з неї. Це було досить оригінально і яскраво.

До свята активно долучилася і голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України Віра Марущак. Для підвищення рівня  читацької активності вона звернулася до малечі з привітанням і закликала маленьких читайликів більше мандрувати з книгами, поринати в їх глибини, насолоджуватись читанням. Вона читала власні казки і вірші.  Разом з Вірою Іванівною діти відправилися у подорож разом з головними героями казки «Чіпа і її друзі». Але мудра автор не дочитала казку до кінця і зупинилася на найцікавішому, як розвивалися далі події закликала дітвору прочитати у книзі «В’язочка казок» автором якої вона є. Читаючи книжку  кожен може  відчути себе учасником подій, які описує письменник.

Віра Іванівна також назвала своїх колег, які пишуть для дітей. Це члени НСПУ Людмила Чижова, Тетяна Свірська, Ольга Славна. Книжки цих авторів також є у бібліотеках області і міста. З ними часто відбуваються зустрічі в школах і бібліотеках.

Незважаючи на дистанційне спілкування Тиждень дитячого читання в дитячій бібліотеці ім. В. Лягіна видався цікавим та насиченим.

Працівники бібліотека чекають на закінчення карантину і раді будуть зустрітися зі своїми на юними відвідувачами, їх батьками, щоб знову відправитись у нові, цікаві та захоплюючі подорожі у безмежній Книжковій країні.

Т. Жайворонок, директор ОДБ ім. В. Лягіна

За цим посиланням наші читачі надсилали записи де вони читають вголос улюблені вірші, казки, співають пісеньки, презентували відеоогляди прочитаних книжок, які найбільше сподобалися, та й просто закликали читати – бо це модно і сучасно! Діти із задоволенням перетворювались на акторів лялькового театру і демонстрували героїв улюблених казок.

Й активно допомагали дітям й батьки. Так родина Найдеш, наприклад, запропонувала для перегляду усім маленьким читайликам створений власноруч буктрейлер на книгу Івана Малковича «Мед для мами».

Бібліотекарі ж за цим посиланням на сторінках бібліотеки в інтернеті читали для своїх маленьких читачів аудіоказки, розміщували відео майстер-класи, проводили флеш-моби на зразок #Книга_ЗахистВідХандри. А також запропонували нашим шанованим письменникам на власних сторінках у соціальних мережах розміщувати невеличкі відеозаписи з читанням їх творів. Адже наші маленькі читачі полюбляють слухати твори від справжніх авторів. Це було оригінально і яскраво.

___

Віра Марущак, голова Миколаївської ОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я