У Болоньї відзначили українські візуальні видання

0

На Болонському ярмарку дитячої книги визначили найкраще українське візуальне видання для дорослих, а також вручили спеціальні відзнаки за візуальне оформлення книжок. Про це повідомив «Книжковий Арсенал» на фейсбук-сторінці.

У межах ініціативи Talking Pictures від Bolognabookplus у співпраці з «Книжковим Арсеналом» представили унікальну колекцію з 54 українських візуальних видань для дорослих.

Міжнародне журі обрало переможцем колекції видання Telegraf від Projector Publishing & Store. Переможця запросять на Болонський ярмарок наступного року.

Крім того, книжка Юлії Мусаковської «Бог свободи» (Видавництво Старого Лева, 2021) отримала спецвідзнаку за візуальну частину у виконанні Анастасії Старко.

«Уже надрукували новий наклад книжки, і вона доступна в книгарнях і на сайті видавництва», — повідомила авторка книжки.

Ілюстраторка Анастасія Старко поділилася з Читомо, що відзнака стала для неї «дуже приємною несподіванкою».

«Найперші ідеї візуальної концепції книжки виникли під час розмови з авторкою, Юлією Мусаковською, про образи. Коли я працюю з поезією, мені дуже важливо насамперед зрозуміти, як автор/ка бачить свою збірку. А далі був довгий процес пошуку і візуалізації образів. Важко сказати, як саме виникла ідея, в якийсь момент ти просто розумієш, що це те, що потрібно», — розповіла Анастасія Старко Читомо.

За словами ілюстраторки, у співпраці з авторкою книжки Юлією Мусаковською була довіра й увага до нюансів і деталей.

«Наприкінці минулого року мені пощастило ще раз співпрацювати з авторкою щодо її книжки — я створила нову обкладинку для американського видання цієї збірки», — зазначила ілюстраторка.

Під час створення ілюстрацій Старко надихалася образами з віршів.

«Зокрема образами трансформацій — з цим було цікаво працювати. Також я надихалась європейськими гравюрами XVI-XVII сторіччя і пізнішими літографіями із зображеннями птахів і рослин, відскановані копії яких, стали колажними інгредієнтами для ілюстрацій. Мені подобається те, що в ілюстраціях багато сердець, птахів і рослин, багато різноманітних метаморфоз і трансформацій», — зазначила ілюстраторка.

Також спеціальні відзнаки за візуальне оформлення отримали такі видання:

  • «NIKIFOR / НИКИФОР» Мирослави Мудрак від видавництва «РОДОВІД» й Українського музею в Нью-Йорку (2023)

Це каталог виставки, що проходила в Українському музеї в Нью-Йорку з 19 січня по 15 квітня 2023 року. У виданні є передмова директора музею Пітера Дорошенка, есей кураторки виставки Мирослави Мудрак, біографію митця Никифора Дровняка, твори і їхній перелік з музейної колекції. Усі твори Никифора видрукувані в кольорі.

Над дизайном книжки працював Володимир Гавриш.

  • Самвидав «Hometown» Руслани Ключко (2023)

Художнє оформлення — Руслана Ключко.

Колекцію 54 книжок також можна буде побачити під час цьогорічного фестивалю «Книжковий Арсенал».

Як повідомлялося, премія для видавців дитячої літератури Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year (BOP) оголосила лавреатів 2024 року.

На Болонському ярмарку дитячої книги український проєкт Better Time Stories («Історії кращого часу») отримав спецвідзнаку BolognaRagazzi CrossMedia Awards 2024 у категорії «Книги та цифрові платформи».

Читайте також: Юлія Мусаковська. Є такі Люди

Дарина Головань

Чільне фото: Книжковий Арсенал

Ілюстрації: ВСЛ, Анастасія Старко

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я