У Будинку письменників відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «На ґанку», присвячене роковинам Незалежності України

0

У Будинку письменників відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято, присвячене роковинам Незалежності України, за участі відомих українських митців. Прозвучали твори сучасних поетів, присвячені Україні, її Незалежності та незборимому українському народу.

Зокрема на захід завітали Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, головний редактор тижневика «Слово Просвіти» Ігор Зоц, відомий політик і письменник Василь Куйбіда, а також знані українські митці та шанувальники української  поезії Петро Засенко, Василь Соловей, Олександер Шугай, Інна Ковальчук, Ніна Шаварська, Марія Воробей, Ярослав Чорногуз, Ірина Родченко, Євген Верхградський, Борис Пономаренко, Андрій Демиденко, Василь Василашко, В’ячеслав Гук, Микола Дудар, Віра Саламаха, Світлана Злочевська, Галина Сливка, Віктор Кучерук, Тетяна Димань, Людмила Верета та інші.

Модератором заходу був голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він зазначив, що НСПУ спільно з Київським видавництвом «Ліра-К» випустило книжку воєнної лірики, присвячену незборимій незалежній Україні і її мужньому народу. Її натхненником, редактором і упорядником став голова НСПУ. Зокрема Михайло Сидоржевський зазначив, що у книзі зібрані поезії авторів з усіх куточків нашої країни – від нині окупованих земель Харківщини, Луганщини, Донбасу і південних степів до обпалених війною Слобожанщини, Полісся і далі – до західних територій. Є також поезії представників європейських країн. Поезії, вміщені в антології, написані переважно після 24 лютого, але є й створені раніше, від 2014 року, з початку російсько-української війни.

В антології, яка формувалася з числа творів, надісланих на адресу упорядника, представлені твори багатьох знаних поетів, а також авторів, менш відомих читацькому загалу. Усього – 142 прізвища. Ось лише деякі з авторів, вірші яких увійшли до книги: Володимир  Базилевський, Іван Гентош, Леонід Горлач, Микола Гриценко, Василь Губарець, В’ячеслав Гук, Надія Гуменюк, Наталя Дзюбенко-Мейс, Анатолій Дністровий, Петро Засенко, Олександр Ірванець, Ольга Кіс, Василь Клічак, Валентина Коваленко, Інна Ковальчук, Василь Кузан, Антоніна Листопад, Тетяна Майданович, Віктор Мельник, Ігор Павлюк, Михайло Пасічник, Петро Перебийніс, Тетяна Пишнюк, Любов Проць, Леся Степовичка, Олександр Стусенко, Людмила Тарнашинська, Ярослав Ткачівський, Наталка Фурса, Олександр Хоменко, Олег Чорногуз, Дмитро Шупта…

По суті, «Весна озброєна» – це  своєрідний літопис новітньої боротьби українців за свободу, літопис бурхливого і драматичного часу, в якому живемо нині, часу, який визначатиме розвиток подій в Україні і світі на десятиліття вперед. А може, й на століття.

Він також зауважив, що ця антологія ввібрала біль українського народу й української землі, оскільки автори писали ці вірші і на війні, і в окупації, і під постійними ворожими обстрілами, тому твори цієї книжки мають потужну й живодайну силу молитви, яка вивищує й оберігає народ у найважчі часи, очищає й підносить людину духовно, напуває її судини силою і жагою до життя, бо міць слова здатна здолати горе і перемогти чорну силу російського зла. Також він розповів, що назву антології навіяв один із віршів знаного українського поета Володимира Базилевського та роман «Весна священна» кубинського письменника Алехо Карпентьєра.

На заході лунала патріотична поезія, написана поетами під час війни, зокрема свої вірші прочитали Василь Василашко, Василь Соловей, Василь Куйбіда, Олександер Шугай, Борис Пономаренко, який із болем зауважив, що не думав, що колись українці будуть у сучасному світі піддаватися такій жаскій нарузі і закликав усіх письменників гуртуватися й працювати над творами активно і самовіддано, а також – виховувати молодь за допомогою власного життєвого досвіду, тому що саме українська молодь продовжить розбудову України і її оновлення, він прочитав свої вірші зі збірки «Сила роду нашого».

Свої чуттєві животрепетні ронделі прочитала поетеса Інна Ковальчук.  

На вечорі виступив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він наголосив на важливості подібних заходів, де з документальною точністю фіксується правдива історія нашого часу, а також розповів про  Всеукраїнську літературну премію  імені Дмитра Кременя та першого її лауреата письменника Ігоря Павлюка.

Також на заході виступили Андрій Демиденко, Петро Засенко, Марія Воробей, Ярослав Чорногуз, Микола Дудар, Ніна Шаварська, Галина Сливка, В’ячеслав Гук та інші.

Прозвучали вірші, присвячені любові до Батьківщини, незламності духу української нації та нашій Перемозі над російським загарбником, зокрема: «Не минає пора Україну любити…», «До Калини-України» – Петра Засенка, «Лише слова залишаться по нас…» В’ячеслава Гука та інші.

На заході також виступив дует «Орнамент», який представили співачки Тетяна Димань та Людмила Верета. Вони заспівали пісні, присвячені Україні, зокрема «Любов, що вічна, – не вмира…», «Україні».

Завершуючи захід, Михайло Сидоржевський наголосив: «Безперечно, Україна переможе. Ми боронимо рідну землю, боронимо нашу національну культуру, нашу духовність, нашу мову, наші традиції. Неможливо зламати волю вільного народу. За нами – героїчна історія. За нами – когорти наших великих предків, які в час драматичних випробувань не лише піднесли український дух на високий нездоланний рівень, а й передали нам у спадок, у двадцять перше століття, свої величні й безцінні духовні надбання».

Пресслужба НСПУ

Фото і відео — Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я