У Дніпрі відбулася презентація книжки в бомбосховищі

0

22 травня у Дніпрі в музеї «Літературне Придніпров’я» відбулася презентація спільної повісті 36 авторів «Чи бачать небеса котів». І хоча в місті лунала повітряна тривога, це не завадило події відбутися. Попри вибухи та небезпеку, аудиторія зібралася в укритті музею.

Така презентація в бомбосховищі є досить символічною, адже «Чи бачать небеса котів» – книга-реквієм по всім жертвам ракетних обстрілів окупантів. Презентували повість співавтори, члени НСПУ Еліна Заржицька, Володимир Кільченський та Євгенія Яворська.

Пані Еліна, упорядниця книжки, розповіла історію виникнення ідеї, як писалися окремі новели. Є. Яворська та В. Кільчинський поділилися досвідом, як працювали над своїми текстами. І, хоча кожен обрав своїх героїв, мета була одна: передати звичайне життя українців, яких єднає біль та жах війни. Саме ця реальність, якась «побутовість», особливо торкає, адже, читаючи книгу, розумієш, що всі ці життя будуть перервані прильотом ракети… Тому не дивно, що слухачі не залишилися байдужими. Як це було, можна подивитися за посиланням.

Та на цьому свято слова не закінчилося. Книжка «Чи бачать небеса котів» була також презентована студентам будівельно-монтажному та архітектурного коледжу в онлайн форматі.

Говорили про участь письменників із різних куточків України, про важливість теми та війну. Студенти та викладачі коледжу активно долучилися до розмови, поставивши запитання письменникам. І, хоча книжка «Чи бачать небеса котів» – важка й серйозна, важливо говорити про неї, особливо з молодою аудиторією, адже це те, що варто знати кожному в Україні та за її межами.

Презентації спільної повісті «Чи бачать небеса котів» (видавництво «НК – Богдан», м. Тернопіль) також було проведено в Дніпропетровській обласній універсальній науковій бібліотеці, Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді, Дніпропетровській обласній бібліотеці для дітей, бібліотеці с. Богданівка Дніпропетровської області, Дніпровському військовому ліцеї.

Окрему презентацію провела співавторка книги Валентина Пустова у рідному смт. Чаплине Дніпропетровської області для колег-освітян, читачів селищної бібліотеки, представників релігійних кіл.

Дніпровські автори щиро дякують Ользі Полевіній (м. Кропивницьвий), Тетяні Череп-Пероганич (м. Київ), Любові Купцовій (м. Одеса), Ярині Коваль і Любові Долик (м. Львів) за надані відеозаписи, які дозволили зробити заходи змістовнішими.

Пресслужба ДОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я