У Харкові відбувся літературний фестиваль «Молода Слобожанщина»

0

25 травня в приміщенні Харківської обласної організації Національної спілки письменників України відбувся щорічний Обласний літературний фестиваль «Молода Слобожанщина», котрий зібрав близько 60 юних авторів Харківщини.

Фестиваль уже став традицією для літераторів Харкова, адже його історія налічує більше двадцяти років.

Захід складався з двох частин:

— «Приходь і читай»: вільний мікрофон, де учасники читали по два вірші або сторінку прози. Організатори та представники журі – члени Спілки письменників – Наталія Васильєва, Марко Терен, Юлія Баткіліна, Світлана Щиголєва, Антоніна Тимченко, а також керівник Обласної літстудії Ольга Тараненко – відібрали авторів для наступного етапу – семінару «Молода Слобожанщина», який відбудеться восени.

— Мистецькі зони. Розпочала виступ поетка, співачка-шансоньє Люцина Хворост, яка виконала три пісні, що стали справжнім фурором. Не менш цікавим був і виступ поетки Оксани Комякової, яка презентувала авторські пісні під укулеле. Поетеса, прозаїк, художниця Марія Козиренко познайомила з власним проектом «Українські ієрогліфи», прорекламувала передзамовлення книги віршів «Відкривати тут». Громадська діячка Олександра Дейнеко (ГО «ЕкспертиЗа Реформ) – розповіла про новий мистецький простір — хаб «Говерла», а також провела інтерактивну мовну гру «Важниця». Молодіжне «Угрупування» підготувало літературну інсталяцію.

Підтримку та проведення вечора забезпечив Голова Харківської обласної організації НСПУ Анатолій Стожук. Смачною кавою-брейк пригостили учасників партнери вечора Turcofee та Харківська бісквітна фабрика.

Під час фестивалю відбувся благодійний продаж книжок для реабілітації маленької Софії Кравець.

Логічним продовженням заходу стане Обласний літературний семінар «Молода Слобожанщина», який пройде у вересні. Під час семінару проводитиметься секційна робота з учасниками (у секціях прози, поезії, перекладів відбувається детальний розгляд творів молоді, майстер-класи). Згодом за підсумками роботи буде виданий альманах «Левада».

І – як підсумковий етап комплексної роботи з юними письменниками – для молоді, що вже уклала рукопис першої збірки власних творів та хоче винести його на суд журі, започатковано Обласну премію імені Тані Шамрай. Щорік книга переможця виходить у видавництві «Майдан». Наприклад, лауреатка Конкурсу Світлана Ринкевич (Слободяник) тепер є членом журі; Світлана Ринкевич та дипломантка Конкурсу Світлана Щиголєва стали членами НСПУ.

Антоніна Тимченко

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я