У Києві презентують книгу про боротьбу кримських татар через призму історії однієї родини

0

У столиці в «Кримському домі» 21 грудня відбудеться презентація видання «Умерови: історія родини на тлі кримськотатарського національного руху ХХ-ХХІ століття» Марини Гримич.

Про це Укрінформу повідомили у видавництві «Нора-друк», яке видало книгу.

«Книга є літературною спробою відтворити історичні сюжети боротьби кримських татар за право жити і працювати на власній батьківщині через участь в ній кількох поколінь відомої і шанованої родини Умерових. Усі кошти, зібрані від продажу книг на презентації, будуть передані 61-му окремому стрілецькому батальйону ЗСУ, які зараз знаходяться на важкому Купʼянському напрямку та дуже потребує два нічних дрони Mavic 3T», — розповіли у видавництві.

За сюжетом у центрі уваги перебувають два представники родини Умерових — український кримськотатарський політик Ільмі Умеров та його брат Бекір Умеров — натхненник і організатор протестних акцій кримських татар «Москва-1987». У книзі викладено маловідомі факти про спосіб і стиль життя кримських татар в депортації; про своєрідні організаційні форми на ранніх етапах національного руху, про неоднозначні ситуації й відверті подробиці акції «Москва-1987»; про звичаєво-правові форми вирішення земельного та житлового питань в Криму після повернення кримських татар; про брудне і зрадливе закулісся кримської політики в 1990-х та 2000-х і про те, як був окупований Крим.

Як повідомлялося, Марина Гримич — доктор історичних наук, кандидат філологічних наук, авторка близько 200 наукових праць, понад десяти різножанрових романів. Тричі ставала лауреатом літературного конкурсу «Коронація слова», в тому числі й володарем першої премії. Її книжки перекладені французькою, англійською, польською, чеською, арабською.

Фото: Марина Гримич / Фейсбук

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я