У Кропивницькому презентували книгу «Марго та єдиноріг, що живе у буфеті» Надії Гармазій

0

19 жовтня у Кропивницькому відбулася презентація нової книги сучасної української письменниці Надії Гармазій. Відома раніше читачам як поетеса та літературознавиця, нині Надія Гармазій дебютувала у літературі для дітей із книгою «Марго та єдиноріг, що жив у буфеті».

Новинка побачила світ у видавництві Нелі Раіни завдяки порталу «Читай українською» на початку осені й була презентована в межах ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz, згідно з якою чотирнадцять українських міст створили «Літературну мережу» – неформальне об’єднання регіональних культурних інституцій та організаторів літературних подій.

Як зазначила координаторка «Літературної мережі» у Кропивницькому Олена Горобець, «Книга Надії Гармазій дуже важлива саме зараз, адже нам усім нині катастрофічно бракує позитивних емоцій, краси і такого безпечного затишку, в якому можна душею трохи відпочити. На презентацію прийшли не лише діти з батьками, а й дорослі, які зберегли в собі віру в диво. З організаційної точки зору, проводити і планувати таку подію було і захопливо, і тривожно. Адже мусили зважати на повітряні тривоги та інші фактори воєнної дійсності. Але дива таки трапляються і, здається, все вдалось».

Особливо солодкий і дивовижний світ книги «Марго та єдиноріг, що жив у буфеті» ожив завдяки ілюстраціям української художниці Ольги Кочури, малюнки якої для наймолодших читачів відкривають магічний світ Надії Гармазій, а дорослим читачам нагадують, що ця книга створювалась непростої воєнної весни. Зокрема, на сторінках книги можна побачити, що на полиці буфету, де мешкає єдиноріг, стоїть бородянський півник, а на холодильнику, за яким ховається зла Невірія, прикріплено магнітики з назвами окупованих українських міст. Через те створюється надзвичайно потужне враження від книги, адже, хоч видавці й наголошують, що вона рекомендована для дошкільнят та молодшого шкільного віку, але ця книга так само вичерпно розповідає про цілком серйозні речі, зрозумілі для кожного українця незалежно від віку.

Представили книгу в обласній бібліотеці для дітей ім. Т. Шевченка. За словами її директорки Таїси Манжули, це була визначна подія, на яку з нетерпінням чекали і діти, і дорослі, і, звичайно, – фахівці бібліотеки: «Надія Гармазій презентувала свою книгу «Марго та єдиноріг, що жив у буфеті», але як креативно! Я була щаслива від тої атмосфери справжнього свята нової книги, яку ось-ось візьмуть дитячі ручки, відкриють її – і дитина порине у світ див разом із героями книжки. Авторка читала, дітки танцювали, гралися. Єдиноріг жартував та поїдав пончики. Всім було весело. В умовах воєнного стану бібліотеки для дітей нашого регіону стали своєрідними територіями підтримки для всіх своїх відвідувачів – як для місцевих, так і для дітей із різних куточків східної та південної України, що вимушено покинули свої домівки і мешкають на території Кропивниччини».

У книгозбірні юних читачів письменниця зустрічала разом із головними героями своєї книги – дівчинкою Марго та єдинорогом. Таке оживлення персонажів додало особливого шарму цьому заходу. Це перша культурна подія, розрахована для дітей, що відбулась в обласному центрі з часу початку повномасштабної війни. Презентація умовно складалася з трьох частин: квесту, спілкування письменниці й персонажів із читачами, чаювання.

Під час квесту на дітлахів очікували найрізноманітніші завдання та конкурси у різних частинах бібліотеки, які перетворилися на локації, оформлені за мотивами книги. Це і дерево зі сновидіннями, і буфет, у якому мешкав головний герой казкової історії, і місце для гри в шахи з єдинорогом. Посприяла цьому фантастичному перетворенню книгозбірні на казковий світ книги Надії Гармазій команда бібліотечних фей на чолі із завідувачкою відділу сімейного читання Маріанною Маковей, яка розповіла, що підготовка до презентації вимагала й готовності на випадок повітряних тривог. Саме тому укриття книгозбірні перетворилося на чарівний світ зі сторінок книги Надії Гармазій.

Як наголосила Маріанна Маковей, «Цієї осені, у майстерні «Казкових світів» замешкав справжнісінький… єдиноріг! У творчому запалі натхненні бібліотечні феї перетворили одну із стін укриття у фантастичний ліс, де на дереві ростуть неймовірні рожеві груші, якими Єдиноріг пригощає своїх друзів. Так-так, справді, рожевими, бо ж тоді насняться чарівні сни, легкі, як хмаринки, яскраві, як веселка. Маєш найзаповітнішу мрію – підіймися драбинкою і почухай єдинорогу животика. І от вуаля – мрія здійснилася. Слухаючи чарівливі звуки музики в укритті, можна пограти в настільні ігри та розмалювати подружок і друзів Єдинорога.

Метою квесту було знайти та впіймати єдинорога, який тим часом знайшов у книгозбірні піаніно і почав грати й наспівувати колядки. Після того, як маленькі читачі знайшли казкового героя, на них чекало неформальне спілкування з авторкою та єдинорогом, під час якого вони дізналися, як саме виник задум створити таку історію, чому єдиноріг білий, що він полюбляє їсти, і чому живе у буфеті. На завершення презентації єдиноріг був настільки розчулений увагою присутніх, що частував їх своїми улюбленими пончиками.

Як наголосила Надія Гармазій, «Нам усім сьогодні так потрібне диво, і тому вихід дитячої книги у такі непрості часи є великою радістю для українських діточок. А радість і віра в диво завжди наближають перемогу. Тому хай усе буде єдинорожково, веселково та пончиково!»

Оксана Буянова, філологиня й письменниця, членкиня НСПУ

Фото – Олександр Майоров

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я