У Кропивницькому вийшла у світ перша в Україні збірка новел, присвячених європейським і українським композиторам-класикам

0

Авторка книги «Володарі скрипкового ключа» — відома кропивницька письменниця, музикантка й педагогиня Ольга Полевіна. За її словами, вона «писала про тих, кого вивчають у музичній школі, чию творчість сама люблю й дещо знаю про них…».

У 2020 р. книга (в рукопису) стала переможцем Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Здається, в Україні була лише одна літераторка, яку можна вважати попередницею Ольги Полевіної — музикознавиця Леонтіна Бас (навчалась у Київській консерваторії в кінці 1940-х рр.). У своїх «Розповідях про композиторів», виданих «Музичною Україною» у 1960-1970 рр., Леонтіна Олександрівна переповідала факти із життя музичних геніїв минулого і вкраплювала в них невеличкі белетристичні епізоди, плоди власної фантазії.

Ольга Полевіна пішла іншим шляхом — шляхом письменника, а не музикознавця. Ґрунтуючись на окремих фактах із життя й творчості композиторів, вона створила зворушливі художні замальовки. Емоційно впливаючи на читача, вони, поза сумнівом, спонукатимуть його дізнаватися більше про героїв оповідань. Першим кроком до цього мають стати короткі біографічні довідки про всіх 18 представлених у книжці композиторів (підготовлені на основі загальнодоступних матеріалів директором  Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського).

7 лютого відбулась презентація книги. Звучали добрі слова на адресу авторки, видавця й головного редактора — директорки видавництва Тамари Саміляк, літературного редактора й перекладача віршованих текстів письменника Олександра Архангельського, редактора-упорядника біографічних довідок Олександра Полячка, рецензента Володимира Черкасова, дитячої письменниці Еліни Заржицької з Дніпра, яка підтримала авторку своїм теплим відгуком, комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та інвестицій (голова — Сергій Коваленко) та експертної ради з питань книговидання Кіровоградської обласної держадміністрації (заступник голови — Віталій Останній), які включили книжку в число видань, профінансованих з обласного бюджету.

Під час презентації прозвучали уривки з книги (читала авторка), а також твори представлених у ній авторів у виконанні учнів музичних шкіл Кропивницького. Перший наклад книги в 500 примірників майже повністю розпродано та розподілено (в частині фінансування з обласного бюджету). Вартість примірника — 250 грн.

Більше про книгу можна дізнатися, зокрема, з бесіди Ольги Полевіної з Ніною Даниленко на сайті «Літературної України».

Відеозапис презентації тут.

Олександр Полячок

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я