Завдяки ШІ розшифрували частину грецького сувою, якому 2000 літ

0

Алгоритм штучного інтелекту прочитав близько 5% давньогрецького сувою, пошкодженого від виверження Везувію у 79 році н. е.

Стародавній рукопис виявився роботою з філософії, у якій автор міркує про людські чуття та задоволення.

Дослідники почали розшифровувати обвуглений сувій, який знайшли в руїнах будинку стародавнього міста Геркуланум, зруйнованого вулканом. Щоб побудувати тривимірну модель рукопису, використали комп’ютерну томографію, а також алгоритм машинного навчання, який розрізнив  чорнило на папірусі. Раніше у такий спосіб вчені прочитали у тексті слово «фіолетовий», а тепер розшифрували кілька сотень слів із 15 колонок тексту. «Це те, що я завжди вважав нездійсненною мрією», — сказав Кеннет Лапатін, куратор старожитностей Музею Дж. Пола Гетті в Лос-Анджелесі.

Прочитаний фрагмент сувою. Vesuvius Challenge

Текст на папірусі міг бути написаний філософом Філодемом. Автор тексту міркував про джерела задоволення людини, включно з музикою та фіолетовим кольором. Окрім самого тексту, на папірусі було зображення Ксенофанта — флейтиста, про якого згадували Сенека та Плутарх.

Сувій є одним із сотень неушкоджених папірусів, викопаних у вісімнадцятому столітті з римської вілли в Італії. Ці грудки обвугленого попелу — відомі як Геркуланумські сувої — єдина бібліотека, що збереглася з часів стародавнього світу, але вона надто крихка, щоб розгортати папіруси.

Науковці сподіваються, що зможуть прочитати увесь сувій. Якщо це вдасться, то технологія дозволить прочитати сотні інших античних текстів, зміст яких дотепер вважався безнадійно втраченим.

Як повідомлялося, раніше в Австрії знайшли фрагмент найстарішої книжки у світі.

Читайте також: Еволюція форматів: від глиняної таблички до електронної книжки

Джерело: Nature

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я