У міській бібліотеці Верони відкрили перший фонд українських книг

0

Міська бібліотека м. Верони, що на Півночі Італії, налічує понад 700 000 найменувань, не рахуючи рукописів, цінних історичних документів, спеціальних колекцій. Відтепер на полицях бібліотеки можна знайти і книги українською мовою. За сприяння Асоціації українців у Вероні «Мальви», а також міського культурного центру жінок-емігранток «Casa di Ramia» для бібліотеки вдалося зібрати понад 100 книг українською мовою, переважно це література для дітей і підлітків. Звичайно, фонд буде розширюватися і поступово у ньому з’являтимуться нові літературні найменування. 

1
2-1
5-2

«У сучасному глобалізованому світі бібліотеки повинні бути місцем зустрічі культур, місцем, де ці культури не просто зустрічаються, а взаємозбагачуються і взаємодіють. Я сподіваюся, що сьогоднішня подія стане прикладом і для інших діаспор нашого міста», — зазначив директор книгозбірні Даніеле Тедеско. 

3-1
4-1

За словами перекладачки, письменниці, місцевої активістки та волонтерки асоціації «Мальви» Марини Соріної, потреба в українській поличці в міській бібліотеці назрівала давно: «Книги – це спосіб передачі знань і мови. Ви запитаєте – чи варто вкладати енергію у відкриття літературних фондів під час війни, коли для багатьох українців головним пріоритетом є вижити. Відповідь на це запитання – навмисне зруйновані ворогом українські бібліотеки, видавництва, театри. В українській історії немало прикладів саме фізичного знищення книг як культурного надбання нації. Зараз усе це знову повторюється. І ми зобов’язані цьому протидіяти». 

Книги українською мовою вже доступні читачам і відвідувачам бібліотеки. Усі ті, хто долучився до створення фонду, сподіваються, що його відкриття стане поштовхом до організації українських літературних подій на базі бібліотеки.  

Юлія ЯРУЧИК, Верона, Італія, фото автора 

day.kyiv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я