У МКІП розробляють методику для фіксації збитків матеріальної культурної спадщини

0

У Міністерстві культури та інформаційної політики розробляють методику для фіксації збитків матеріальної культурної спадщини, засновану на вартості відновлення об’єкта.

Про це т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв сказав під час круглого столу у Варшаві (Польща) на тему “Відшкодування збитків, втрат та травм, спричинених агресією Російської Федерації проти України”, у якому взяв участь у онлайн-форматі, передає Укрінформ із посиланням на МКІП.

“Ми прагнемо максимально чітко фіксувати збитки, яких нам завдає ворог. Ми розуміємо, що пред’явлення позову до держави-агресора має бути чітко регламентованим міжнародними процедурами», — зазначив Карандєєв.

За його словами, «міністерство розробляє методику. Вона ще не досконала, але ми працюємо над тим, щоб запропонувати сучасний спосіб обліку збитків”.

Він пояснив, що в умовах мирного часу під час обліку втрат фахівці базувалися на формулі, що комбінує базу оцінки, ринкову вартість аналогічного об’єкта нерухомості та коефіцієнт культурної цінності пам’ятки.

“За новою методикою, оцінка збитків здійснюватиметься, виходячи з вартості відновлення об’єкта”, — підкреслив очільник МКІП.

“Спільно з офісом ЮНЕСКО, ICCROM та ICOMOS в Україні ми розробляємо таку методику, що б дозволила надалі на зрозумілій юридичній мові для кожного міжнародного суду подати відповідні позови про відшкодування”, — зауважив Карандєєв.

Він поінформував, що станом на 25 лютого збитків зазнали 1 946 об’єктів культурної інфраструктури, із яких 317 — повністю знищені.

За його словами, на тимчасово захоплених територіях залишається понад 2 100 закладів культури, нинішній стан і перспективи використання яких на даний час визначити складно.

Карандєєв також зазначив, що підготовка молодих спеціалістів у галузі культури зараз є одним із ключових завдань МКІП.

“Ми також готуємося до роботи на деокупованих територіях. Ми формуємо відповідний реєстр. За нашими оцінками, для відновлення діяльності сфери культури на деокупованих територіях необхідно до 5 тисяч фахівців. З-поміж тих, хто виїхав з окупованих територій, ми можемо на 30-40% покрити ці потреби. Тому підготовка нових кадрів зараз вкрай актуальна”, — додав він.

Очільник МКІП подякував міжнародним партнерам за фінансову підтримку галузі культури в Україні.

Мета круглого столу, який проходив 18-19 березня — забезпечити всебічний огляд поточного стану заходів з репарацій та зусиль щодо компенсації збитків з боку національних партнерів, визначити способи координації та узгодженості ініціатив щодо репарацій на місцях.

Учасники заходу обговорили наявні звіти та консультаційні документи, підготовлені міжнародними партнерами, що стосуються питання репарацій, а також шляхи їхнього впровадження.

Захід був організований у співпраці з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та Програмою USAID “Правосуддя для всіх” (J4A) у межах проєктів Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні”, “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції в Україні”, “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”, “Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні”.

Як повідомляв Укрінформ, Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) станом на березень поточного року верифікувала пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я