У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося Представлення першої збірки поезій українською та вірменською мовами «Василь Стус. О Боже, тиші дай!»

0

Про це повідомили на сторінці Події на Грушевського, 1 у фейсбуку.

«16 серпня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до Дня Незалежності України відбулося Представлення першої збірки поезій українською та вірменською мовами «Василь Стус. О Боже, тиші дай!» (Єреван, Антарес, 2016).

Ініціатор і організатор видання книги Размік Маркосян ­– ідейний та тюремний друг Василя Стуса, колишній радянський дисидент, асоційований член Національної об’єднаної партії Вірменії, член Об’єднання національного самовизначення.

Збірка вперше знайомить вірменського читача із сповненою філософських роздумів поезією Василя Стуса – видатного українського поета-шістдесятника, дисидента, багаторічного в’язня радянських таборів.

До збірки увійшли 124 вірші всіх періодів, серед яких – 58, що були передані пану Разміку у Мордовському таборі Василем Овсієнком та врятовані Разміком від знищення тюремщиками.

З привітанням із Вірменії до присутніх через онлайн зв’язок звернувся сам пан Размік Маркосян та розповів історію створення збірки. З Кам’янця-Подільського – професор, д-р наук, зав. кафедрою Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, нині військовослужбовець ЗСУ Олег Рарицький, який закцентував увагу на великому значенні творчості Василя Стуса для наукової спільноти.

У заході взяли участь поважні гості: сестра поета Марія Стус поділилась спогадами про брата; письменниця Маргарита Довгань розповіла про багаторічну дружбу з В. Стусом; Надзвичайний та Повноважний Посол України в республіці Вірменія (1996-2001, 2005-2010) Олександр Божко розповів про першу презентацію збірки в Музеї С. Параджанова в Єревані за участі відомих культурних діячів Вірменії, про творчу співпрацю з перекладачкою збірки Еразік Григорян.

У творчій частині заходу вірші В. Стуса виконали студентки КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого Маргарита Гура та Софія Саніна. Сонату № 7 Л. Бетховена, улюбленого композитора поета, виконав випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського Олександр Бондар. Вірші поета також були почуті з відеоматеріалів у виконанні самого Василя Стуса, а також – Василя Овсієнка та Галини Стефанової.

Партнери заходу – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Музей шістдесятництва, Громадська організація «Київське товариство політв’язнів та репресованих».

Особисто від себе як співорганізатора, координатора та модератора заходу висловлюю щиру подяку всім, хто взяв участь у презентації збірки: Наталії Осьмак – голові ГО «Київське товариство політв’язнів і репресованих» та Наталії Столяренко; друзям Бібліотеки, відвідувачам, колегам, а також тим, хто сприяв проведенню заходу, був весь час в контакті, але не зміг відвідати захід із поважних причин: Олені Лодзинській, завідувачці, та співробітникам Музею шістдесятництва; Олені Оганесян – директору Музею Сергія Параджанова в Києві та голові ГО «Вірменське товариство культурних зав’язків АОКС-Україна»; Вікторії Колесник – директору Літературно-меморіального музею Максима Рильського; Саломе Енгібарян – представнику видавництва «Старого Лева» в Києві та учаснику групи Київські вірменки; Ірині Персановій – заслуженій артистці України, ст. викладачу КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого; журналісту Віктору Задворнову; режисеру Тамарі Бойко; актрисі Галині Стефановій.

З повагою — Тетяна Скирда», — йдеться у повідомленні.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я