У Переяславі вшанували пам’ять письменника Станіслава Вишенського

0

У читальній залі Переяславської публічної бібліотеки пройшла літературна година пам’яті Станіслава Вишенського. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив Олег Коломієць.

Народився поет 24 серпня 1944 року в Переяславі у родині вчителів. Освіту здобував в середній школі №3, а потім у Київському педінституті. Працював редактором у видавництві «Веселка», головним редактором «Книжковий клуб плюс». Свою першу збірку віршів «Світотвір»(1989) Вишенський видав у 43 роки. Згодом видається збірка «Альта»(1989), «Колекція снігів»(1991), «Альпініст та міражі»(1993), «Синус покуття»(1999) та ін.

Про нелегку долю, творчі здобутки, поневіряння, переслідування, про унікальність, неповторність і глибинність поезії Станіслава Вишенсьного присутнім розповів переяславський поет Олег Князенко. Також він поділився спогадами, адже був знайомий із ним і його рідними з дитинства і спілкувався до останніх днів життя поета. Помер С. Вишенський 3 квітня 2018 року.

Своїми спогадами поділилась Наталія Павлик, яка теж мала змогу познайомитись із видатним земляком. На сьогодні вона більш детально вивчає творчість Вишенського, бо під час написання літературно-критичної монографії «Література Переяславщини. Сучасність» виникло бажання приділити більше уваги такій людині, як Станіслав Вишенський.

КОРОЛЕМ УКРАЇНСЬКОГО АВАНГАРДУ – назвала Г.Л. Токмань, оцінюючи роль Вишенського в українській літературі.

Свої вірші-посвяту читали Марія Карп’юк, Наталія Павлик, Олег Князенко. Година пам’яті супроводжувалась музичними творами у виконанні вчителя музичної школи Павелко Н. А. та її учениць Кириченко Каті, Левченко Анастасії, Огороднікової Юлії.

Насамкінець Олег Родіонович подарував вчителю української літератури гімназії №3 Кожевніковій С.Є. книги С. Вишенського, деякі окремі публікації про поета, його портрет із надією, що вони займуть почесне місце в стінах школи, адже не кожен навчальний заклад серед своїх випускників має таких талановитих, видатних людей.

Дякуємо всім, хто завітав в бібліотеку на годину пам’яті.

Дякуємо Олегу Князенку за цікаву змістовну розповідь.

А тих, хто хоче познайомитися з поезією С.Вишенського, запрошуємо до Переяславської публічної бібліотеки.

P.S. До слова, У Переяславі віднедавна є вулиця Станіслава Вишенського (колишня Чехова).

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я