У сільській бібліотеці на Кіровоградщині збирають російські книги на макулатуру і гроші на українські видання

0

У бібліотеці села Карлівка Соколівської громади Кропивницького району Кіровоградської області збирають російські та радянські книги на макулатуру. Передусім це видання з антиукраїнським змістом. Мають від міністерства культури та інформаційної політики перелік літератури, яку треба прибрати, розповіла Суспільному бібліотекарка Єлизавета Тригубенко.

Російські видання, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі прибирати з полиць бібліотеки почали 2022 року. Та російськомовні книжки на полицях лишились, розповіла Єлизавета Тригубенко: «Лишились книжки, які вважаються зарубіжною літературою, класичні російські книжки. Але їх також треба передивитися і списати».

Фонд бібліотеки налічує 4177 книг. З них — пів тисячі російських, сказала бібліотекарка: «Книжки не можемо списати за один раз. Від загальної кількості можна списати не більше 8% за три місяці, це 320 книжок, максимум, за раз».

Розповіла, російська література попитом у жителів села не користується. Переважно цікавляться українською класичною літературою. Найчастіше беруть книги Лесі Українки, Івана Дзюби та Ліни Костенко.

Відвідувач бібліотеки Володимир Глєбов сказав, що принципово не читає російськомовні книжки. Чоловік переїхав у Карлівку з Криму: «Толстого не треба нам, в нас і свої є письменники. Правильно вони роблять, що книжки прибирають, окупанта треба гнати. Вони показали себе в Криму».

У сільській бібліотеці на Кіровоградщині збирають російські книжки на макулатуру і гроші на українські видання

Володимир Глєбов. Фото: Суспільне Кропивницький

У сільській бібліотеці на Кіровоградщині збирають російські книжки на макулатуру і гроші на українські видання

Мішки з російськими книгами. Фото: Суспільне Кропивницький

За підрахунками бібліотекарки, цьогоріч списали 66 російських книжок, торік — 468. Їх планують здати на макулатуру, на зароблені гроші куплять українські видання.

Ірина Куницька, Олена Жикалова

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я