У Спілці письменників відреагували на плани Міносвіти ліквідації Харківського університету імені Г. Сковороди

0

Про це на своїй сторінці повідомив голова НСПУ Михайло Сидоржевський: «У липні 2022 року рашисти під час чергової ракетної атаки зруйнували головний корпус Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Університет витримав цей удар лютого ворога. Проте, як виявляється, рідна держава вирішила добити форпост українства на східних рубежах нашої країни. В рамках «освітньої реформи» планується обєднання (приєднання) Університету Сковороди з іншим харківським університетом.

Секретаріат Національної спілки письменників України застерігає Міністерство освіти і науки України від такого кроку і закликає зважити всі можливі негативні результати ліквідації українського університету на східних рубежах нашої Батьківщини в час, коли українська освіта, українська культура, українська ідентичність набуває винятково важливого значення».

У оприлюдненій заяві Секретаріату НСПУ зокрема сказано про те, що «Міністерство освіти і науки України планує об’єднати два харківські виші: національний університет імені Каразіна та педагогічний університет імені Сковороди. Про це повідомив ректор педагогічного університету Юрій Бойчук. За його словами, колектив та студенти університету переконані, що таке рішення є шляхом до ліквідації вишу. До того ж, як зазначає Ю. Бойчук, зменшиться кількість факультетів, будуть об’єднані освітні програми, буде скорочена велика кількість викладачів і буде втрачене те середовище, де відбувалося формування вчителя, будуть втрачені наукові школи, і це не побоювання — це ті факти, це ті результати, які вже бачимо, вони є. Також Ю. Бойчук наголошує, що всі факультети, всі кафедри спрямовані на одне – на підготовку вчителя, і це не один факультет, це не одна кафедра, це 43 кафедри, 10 факультетів, які мають основним своїм провідним завданням підготовку вчителя.

Звертаємо увагу й на те, що ще у грудні минулого року Михайло Винницький, заступник міністра освіти і науки, в інтервʼю журналістам Mind.ua. заявив, що Міністерство освіти і науки не планує масового об’єднання університетів через складну процедуру узгодження реорганізації закладів освіти із зацікавленими сторонами і що об’єднання закладів вищої освіти має відбуватися за умови згоди зацікавлених сторін або при виникненні кризових ситуацій. Також Михайло Винницький зауважив, що кожне об’єднання – це індивідуальна історія, тобто на нього, як мінімум, мають дати згоду викладачі, студенти, громада.

Факт спроби об’єднання вищезгаданих навчальних закладів викликав негативну реакцію в широких колах громадськості.

Секретаріат Національної спілки письменників України вважає абсолютно неприпустимим таке об’єднання, яке матиме деструктивний результат в роботі обох вишів, оскільки будуть порушені не лише давні сталі славетні традиції цих навчальних закладів, а й нівельована сама історія їхнього розвитку й значення для українського суспільства. На наше глибоке переконання, таке об’єднання під час війни та ще й у прифронтовій зоні є спробою порушенням основних підвалин демократичного розвитку країни, демонтажем принципів вищої державної освіти в Україні й несе подальшу загрозу втрати набутого досвіду та історичних традицій.

Ми переконані, що окреслена ситуація є особливо небезпечною для успішного освітнього розвитку нашої країни».

Національна спілка письменників України закликала Міністерство освіти й науки України прислухатися до думки громадськості і не створювати прецедент там, де його не може бути.  Водночас сподіваємося, що це питання вирішиться конструктивно і не стане каменем спотикання не лише для зацікавлених сторін, а й української громадськості.

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я