В Івано-Франківську стартував літературний фестиваль «Прописи»

0

В Івано-Франківську стартував літературний фестиваль «Прописи». Його організовують уперше для письменників-початківців. Як розповів «Суспільному» куратор проєкту Остап Сливинський, захід покликаний відкривати нові імена сучасної літератури.

Про це повідомляє suspilne.media.

За його словами, із 60 заявок учасників організатори фестивалю відібрали десять. Для участі у фестивалі письменники-початківці повинні були надіслати свої твори. Остап Сливинський каже, протягом чотирьох днів для них проведуть лекції, воркшопи та індивідуальні заняття. Також запланована й публічна програма для тих, хто цікавиться літературою.

Із 60 заявок учасників організатори фестивалю відібрали десять

«Суспільне. Карпати«

Орися Грудка на фестиваль приїхала зі Львова. Дівчина пише вірші та прозу. Каже, що у майбутньому мріє видати власну поетичну збірку.

«Головне очікування – це попрацювати з ментором над своїми текстами. Ось це стороннє око, також поета, воно дуже цінне. Якось страшно починати самій. Я буду працювати з поеткою Галиною Крук. Найважливіший виклик для мене зараз – це впорядкування віршів у збірку. Одна справа — вірш, його цілісність, інша – цілісність збірки, порядок, розташування, як це гарно зробити. Галина Крук має доволі багатий досвід у цьому», – розповідає Орися Грудка.

Протягом чотирьох днів для учасників проведуть лекції, воркшопи та індивідуальні заняття

Богдан Бень також приїхав зі Львова. Хлопець пише прозу. Розповідає, що вже написав десять казок для дітей і нещодавно почав працювати над романом.

«Передусім хочу показати свої тексти професійним авторам, таким, як Юрій Андрухович. Літературним критикам, зокрема Ганні Улюрі. Фестиваль – це можливість побачити, чи дійсно ти чогось вартий. Це — головне питання, за яким я прийшов», – каже Богдан Бень.

Менторами для молодих авторів стануть письменники з Івано-Франківська та Львова. Вони проводитимуть уроки зі сценарного мистецтва, професійні лекції з творчого письма та літературної критики. Перший воркшоп провів Тарас Прохасько.

«Усі хочуть писати якнайкраще. І тому якихось правил, алгоритмів, що правильно, а що ні – не може бути. Але лекції, воркшопи чи розповіді про досвід інших можуть підштовхнути до якихось власних вирішень. Це є панорамою досвіду, який, можливо, не доведеться проходити самому», – розповідає Тарас Прохасько.

Перший воркшоп провів Тарас Прохасько

Куратор проєкту Остап Сливинський каже, що протягом чотирьох днів іванофранківці теж матимуть змогу зустрітися з літераторами. Модеруватимуть зустрічі учасники проєкту. За словами Остапа Сливинського, для авторів-початківців – це хороша можливість здобути новий досвід.

«Головна ціль фестивалю полягає в не в тому, щоб навчити молодих авторів писати чи презентувати себе, а щоб з’єднати покоління», – каже Остап Сливинський.

В Івано-Франківську проєкт реалізовує громадська організація ПЕН, яка об’єднує професійних письменників, за підтримки Українського культурного фонду. Виконавча директорка Тетяна Терен розповідає, що разом із колегами планує зробити фестиваль-воркшоп «Прописи» щорічним.

«Насправді дуже складно стати письменником у нашій літературі. Ми замислили фестиваль, який є школою, бо тут можна буде і навчатися, і працювати індивідуально з ментором, отримати якісь поради. І одночасно це є резиденція. Бо наші автори протягом тривалого часу житимуть у Франківську, взаємодіятимуть, обмінюватимуться ідеями», – розповідає Тетяна Терен.

Після завершення літературного фестивалю, за її словами, організатори опублікують альманах з творами учасників.

Фото: «Суспільне. Карпати»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я