В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок

0

Бібліотечний фонд приблизно на 50% складається з радянських книжок – про це заявила заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, нардепка «Слуги народу» Євгенія Кравчук в інтервʼю «Читомо».

«Офіційної статистики немає… Ми зараз намагаємося зібрати якісь цифри, але, спілкуючись із керівниками бібліотек по всій Україні, дійшли висновку, що радянські книжки становлять значну частину фондів наших бібліотек – мінімум 50%. Відсоток коливається залежно від регіону, десь може бути й більше…»,  – каже Кравчук.

За її словами, більша частина з цих книг – це відвертий баласт, який займає місце і має нульовий запит у читачів.

«Це те, що потрібно замінити першочергово (якісь мемуари Гєоргія Жукова і тому подібне, у цьому дусі). Але ми шукаємо збалансований підхід до розв’язання цього завдання, адже якщо ми завтра винесемо з бібліотеки все радянське, там залишиться книжок, умовно кажучи, на одну-дві полиці. Треба жити у реальному світі й розуміти, що закупити одномоментно повністю нові фонди для бібліотек – неможливо».

Фонди бібліотек потребують у 20 разів більше українськомовних книжок, ніж вони фактично мають – навіть якщо викупити всі наявні на ринку книжки, їх не вистачить.

В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок

Євгенія Кравчук. Фото: detector.medi

Крім того, Кравчук зауважила, що в наукових бібліотеках варто залишити всю літературу – вона необхідна для досліджень радянської та російської агресивної ідеології та для майбутніх дисертацій. А от класична література з радянськими коментарями має бути вилучена.

«Класика з радянськими передмовами, звісно, має бути повністю вилучена. І це станеться поступово, бо книжки, на щастя, також не вічні, вони зношуються. Вилучити їх всі одночасно – поки що завелика розкіш. Сподіваюся, у нас буде можливість поступово їх замінити на сучасні видання з актуальними передмовами та коментарями якомога швидше», – зауважила заступниця голови комітету.

На запитання, що ж робити з вилученими книжками, Кравчук відповіла, що «вилучені книжки – тільки на перероблювання, а отриману сировину можна було б потім використати для виробництва паперу, з якого надрукуємо нові українські видання».

У квітні за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України було створено Раду з розвитку бібліотечної сфери, яка врегульовуватиме питання функціонування українських бібліотек під час війни. У межах роботи Ради будуть напрацьовані пропозиції та механізми вилучення пропагандистської літератури з бібліотечних фондів та її заміщення якісною україномовною літературою й книгами українських видавництв.

Поліна Горлач
suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я