В Умані відбудеться перший Міжнародний мультижанровий фестиваль мистецтв «Свобода вибору»

0

З 18 вересня по 15 жовтня в Умані на Черкащині пройде перший Міжнародний мультижанровий фестиваль мистецтв «Свобода вибору».

Презентація фестивалю мистецтв «Свобода вибору. Умань. 2023» відбулася під час круглого столу в Укрінформі.

У його рамках будуть представлені десятки артпроєктів у різних жанрах, проведені круглі столи та пресконференції. Зокрема, відбудеться відкриття експозиції художниці Міюкі Нішизава (Японія).

Мета фестивалю «Свобода вибору» – емоційно підтримати містян та гостей міста, озвучити чіткий месидж для друзів та ворогів, що життя, в тому числі і культурне, в Україні триває, співдружність різних громад та народів, що багато століть населяють Україну, слугує зміцненню держави та наближенню перемоги над ворогом.

«Більшість виставок буде проходити у заповіднику «Стара Умань». Буде дуже багато патріотичних картин, які надихають. Це необхідно нашій країні. Є виставки, на які приходять люди і відпочивають. Тобто знімають психологічний стрес, який зараз є у багатьох. В Умані багато переселенців, людей, які відірвані від своїх домівок або у яких немає домівок. Фестиваль – це місце, де вони можуть морально відпочити», – підкреслив директор Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» Владислав Давидюк.

Твори, представлені у виставкових експозиціях, резонують як із сучасною ситуацією в країні, так і зі спогадами про мирні часи та сподіваннями на швидку Перемогу та відновленням родинного побуту українців.

У фестивалі візьмуть участь 50 митців з України, Ізраїлю, США, Японії, Естонії, Литви. Основна частина заходів відбудеться у Державному історико-архітектурному заповіднику «Стара Умань», ще частина – в Уманському педагогічному університеті.

«Одна з виставок, яка буде представлена, має назву «Бонсай.Едем». Виставка «Бонсай.Едем» – це перформаційне мистецтво, яке народилося на початку 60-х років. Це мистецтво, де сенси народжуються в процесі взаємодії з глядачем і можуть постійно змінюватись. Це мистецтво, яке задіює не тільки раціональну здатність людини, скільки працює з емоційною і тілесною природою людини», – зазначила культуролог Галина Мєднікова.

Також запланований проєкт, який називається «Арт Умань. Три мелодії», де будуть розкриті три теми: війни, гармонії та миру, унікальності Уманщини та Черкащини загалом.

Крім того, у рамках фестивалю пройдуть виставки «Спогади і мрії», «Біла ворона», «Душа і тіло. Разом до перемоги», «Напівпровідникові сни», «Це моя війна», «Єврейська тема в творчості династії Химичів» тощо. Також відбудеться книжковий день у Центральній бібліотеці для дорослих.

Організатор фестивалю «Свобода вибору» – Благодійна організація «Благодійний фонд «Добре серце Київ» за підтримки Уманської міської ради.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я