В Ужгороді показали виставу «Маріупольська драма» до річниці бомбардування росіянами театру в Маріуполі

0

Виставу «Маріупольська драма» зіграли в Ужгороді артисти Донецького академічного обласного драматичного театру міста Маріуполь. Зробили це до річниці бомбардування їхнього театру російськими військовими, розповіла виконувачка обов’язків директора театру Людмила Колосович.

За її словами, цю виставу показали вчетверте. Нагадаємо, 16 березня 2022 року російські військові випустили ракету на Донецький драмтеатр, що у Маріуполі. Тоді там загинули, за даними розслідування Associated Press, щонайменше 600 людей.

Виставу «Маріупольська драма» розпочали о 18 годині. Актори Донецького академічного обласного драматичного театру вийшли на сцену. Далі упродовж п’єси розповідали про життя у театрі, про очікування зеленого коридору, про бомбардування закладу та про те, як вдалося виїхати з Маріуполя. «У Донецькому драмтеатрі акторка Олена Біла разом з чоловіком Ігорем Китришем працюють 20 років. Коли росіяни випустили бомбу на театр, вони з сином Матвієм також були всередині закладу, в костюмерному цеху. Про це розповідали у виставі», — каже акторка Олена Біла.

«Я згадую, що був такий світлодіод, що працював від батарейки, такі світлодіоди розташовували на сцені, аби люди знали, куди йти, проходячи повз карман сцени. Я такий світлодіод собі взяла в костюмерний цех і він рятував мене, бо не можна було нічого вмикати, а без світла було дуже важко, дуже. Це не є якась роль, це є сповідь. Це сповідь цього всього так, як це було, так і розповідаємо: те, що нам вдалося побачити», — говорить жінка.

Актор Дмитро Муранцев до трупи Донецького академічного обласного драматичного театру приєднався у 2022-му. У день бомбардування театру в Маріуполі він теж був всередині. «Цей стан згадувати після бомби, коли вона впала, це такий напівступор: ти водночас не рухаєшся, але в голові стільки думок, ти сам із собою розмовляєш, ти не віриш, чи ти живий, чому ти живий, ти постійно щось шукаєш, а тіло твоє стоїть. Багато людей, які працювали в цьому театрі в Маріуполі, вони в мене викладали, були моїми вчителями. Людмила Леонідівна, директорка театру, також викладала в мене. Звісно, я туди пішов не за прихистком, а за точкою, де я очікую на евакуацію. Потім, коли я вже був на неокупованій території, мені запропонувала Людмила Леонідівна долучитися до відновлення театру», — розповів актор Дмитро Муранцев.

Виконувачка обов’язків директора театру Людмила Колосович у червні 2022 року почала відновлювати трупу театру в Ужгороді. «Ми приїхали, в нас ні печатки не було, ні документа, ні технічного оснащення, ні одягу, ні власного одягу. Було 7 акторів, а тепер 17. ми набрали молодих акторів із Дніпропетровського державного театрально-художнього коледжу, 5 людей до нас приїхали. Взяли двох людей із Харкова, одну дівчину з Тернополя, двоє акторів приїхали з Києва. У нас зараз досить потужний склад. 19 березня в репертуарі нашого театру нарешті з’явиться комедія. До цього були дві драми, потім була казка для дітей, потім була вистава «Вертеп Донеччини», а тепер ми вирішили, що прийшла весна і час жити, час продовжувати жити, тому буде комедія», — ділиться директора театру Людмила Колосович.

Сценарій вистави «Маріупольська драма» написав завідувач літературно-драматичною частиною Закарпатського муздрамтеатру Олександр Гаврош. Режисером-постановником був Євген Тищук. «Це документальна драма, написана за розповідями акторів, котрі знаходилися в той момент в театрі, котрі пережили все самі, але це не просто розповіді, з них треба було зробити п’єсу. Це була велика робота, вона тривала впродовж двох місяців. Щодня я спілкувався з акторами. Ми записали 14 інтерв’ю. Є інтерв’ю, які не ввійшли у п’єсу, але той матеріал якоюсь мірою використаний тут. Жанр вистави визначає режисер. Євген Тищук назвав цей жанр storytalling, що з англійської мови перекладається як розповідаюча історія, тобто це коли герой розповідає щось про своє життя. Це сучасний жанр», — каже чоловік.

Тривала вистава «Маріупольська драма» годину. «Я дуже вражена. Я дякую акторам, що розповіли нам такі спогади. Відчуття такі, що я не знаходжу слів. Я дуже вражена», — розповіла відвідувачка Галина.

Виставу «Маріупольська драма» 16-го березня показали вчетверте.

zakarpattya.net.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я