Видавництво «Vivat» подало апеляцію щодо заборони частин книги «Справа Василя Стуса»

0

Апеляційна скарга на рішення Дарницького районного суду Києва щодо книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вже зареєстрована, проте дата слухання ще невідома. Про це повідомляє речниця суду Тетяна Геведзе у коментарі Радіо Свобода.

Наразі Київський апеляційний суд очікує від сторін відзиви (обґрунтування апеляції – ред.) на скаргу. На це сторонам дали приблизно місяць – до 28 грудня 2020 року.

Книга Кіпіані «Справа Василя Стуса», видана харківським видавництвом Vivat, вийшла друком у травні 2019 року. Вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження «у будь-який спосіб на будь-якій території».

Що відомо

Депутат Віктор Медведчук вважає, що у дев’яти епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд частково задовольнив позов Медведчука: визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність.

За словами адвоката Кіпіані, три фрагменти книги визнані недостовірними, ще у трьох суд заборонив використання імені Медведчука як персонажа твору без його згоди.

Автор книги «Справа Василя Стуса» Вахтанг Кіпіані подаватиме апеляцію на рішення Дарницького райсуду Києва.

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я