Відбулося чергове засідання Секретаріату Національної спілки письменників України

0

Голова НСПУ М.Сидоржевський доповів про підсумки року. На жаль, як зазначив очільник Спілки, війна внесла значні корективи у діяльність НСПУ.

За його словами, розташування Будинку письменників в урядовому кварталі з початком війни істотно обмежило можливості функціонування апарату НСПУ. Це також стало причиною для розірвання договорів про оренду з більшістю орендарів, які не користувалися приміщеннями в Будинку письменників, відтак відмовилися платити за оренду.  Крім того, обмеження державних видатків на культуру з причини війни призвело до того, що нинішнього року НСПУ отримала від держави лише 574 тис. грн., що вдвічі менші, ніж у попередні роки.

Відтак у повному обсязі з початком війни свою роботу виконувати лише бухгалтерія, пресслужба й охорона Будинку письменників.

Разом із тим, як наголосив очільник НСПУ, попри війну рік видався плідним і наповненим важливими культурними подіями, до яких постійно долучалися члени НСПУ.

Так, Спілка провела заходи з ушанування пам’яті видатного українського письменника Григора Тютюнника – з ініціативи та за участі керівництва НСПУ була встановлена меморіальна дошка на будинку, де колись жив геніальний новеліст; також Спілка вшанувала пам’ять відомого українського поета Андрія Малишка та визначного українського філософа Григорія Сковороди; були проведені Шевченківські свята, що відбулись у Каневі, проведено конкурс молодих істориків, а також організація активно долучилася до збору книжок для українських громад у польських містах Краків і Бидгощ, а ще під її орудою були видані антології, присвячені російсько-українській війні – «Весна озброєна» та «Хроніки окупації і спротиву. Перші місяці війни», «Поезія без укриття» (Кропивницький), «Досвід війни. Українські голоси», а також побачив світ альманах «Нескорена Україна» тощо. Чимало заходів проведено в окремих обласних організаціях НСПУ.

Очільник НСПУ висловив подяку голові Київської організація НСПУ Марії Морозенко за активну волонтерську діяльність на користь поранених українських військових, які проходять реабілітацію в одному з київських шпиталів.

На засіданні підтримали пропозицію народного артиста України, одного з керівників славнозвісного хору імені Г. Верьовки Ігоря Куриліва щодо заснування Всесвітнього дня української пісні.

На Секретаріаті за участі Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя було ухвалене рішення про заснування Літературної премії ім. Д. Кременя, а також підтримано ініціативу присвоєння Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д. Кременя. 

На засіданні затвердили рішення журі Всеукраїнської літературної премії ім. Павла Тичини. Її лауреатами за 2021 рік стали: Микола Гриценко – за поетичну збірку «Колосінь», м. Київ, а також Світлана Дідух-Романенко – за поетичну збірку «Маяк і маятник», м. Бориспіль. Лауреатами цієї Премії за 2022 рік стали: Олег Гончаренко – за поетичну збірку «Серце у вогні», м. Мелітополь і В’ячеслав Романовський – за книжку «Аромат припізнілого цвіту», м. Харків.

На Секретаріаті порушили актуальне питання щодо випуску газети «Літературна Україна» у 2023 році. Зважаючи на форс-мажорні обставини, випуск газети 2022 року був нерегулярним, проте Секретаріат ухвалив рішення про подальший розвиток і функціонування видання. Також голова НСПУ висловив подяку в. о. голови Львівської обласної письменницької організації НСПУ Олесю Дяку і голові Вінницької обласної організації НСПУ Вадиму Вітковському за слушну допомогу у виході цього видання. 

Секретаріат підтримав петицію письменника і громадського діяча Владлена Ковтуна щодо порятунку річки Рось, а також інших річок України.

На засіданні Секретаріату директор видавництва «Український письменник» Василь Клічак доповів, що випуск Довідника Національної спілки письменників України практично готовий. У лютому 2023 року планується оприлюднення електронного варіанту Довідника. Триває збір коштів із залученням жертводавців для випуску паперової версії. В. Клічак закликав усіх небайдужих підтримати це видання, передплативши його.

Відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко доповідав щодо Пам’ятної дошки, яка має з’явитися на стіні фасаду Будинку письменників і нагадувати про важливі віхи історії цієї організації – зараз доопрацьовуються певні мистецькі нюанси, а робота підходить до свого завершення.

Також на засіданні було прийнято до НСПУ нових членів – відповідно до Ухвали Секретаріату від 15 вересня і ст. 6. п.15.(д) Статуту, зважаючи на воєнний стан у країні і неможливість нормального функціонування структур Спілки, Секретаріат ухвалив рішення прийняти до організації письменників – Ольгу Кряжич, Валентину Коміну, Надію Позняк, Юрія Бондаря, Миколу Федорова і  Михайла Поживанова. 

На засіданні було розглянуто й низку інших питань порядку денного.

З огляду на дотримання безпеки у зв’язку з воєнним станом і у зв’язку з неможливістю прибути на засідання, частина учасників Секретаріату приєдналася до засідання за допомогою платформи ZOOM.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я