Відбулося чергове засідання Секретаріату НСПУ

0

Під головуванням очільника НСПУ Михайла Сидоржевського відбулося чергове засідання Секретаріату Національної спілки письменників України.

Голова НСПУ звітував про плідну зустріч із міністром освіти України Оксеном Лісовим – зокрема йшлося про залучення письменників у формуванні програм міністерства, що має сприяти розвитку сучасної української освіти; також М. Сидоржевський розповів про нову антологію прози, яку зараз упорядковує, — «Війна епохи постмодеру»; повідомив про співпрацю НСПУ і книгарні «Сяйво», яка дозволяє проводити творчі зустрічі з презентаціями книжок членів НСПУ.

На засіданні розглянули питання нового Комітету Шевченківської премії – йшлося про визначення механізму формування складу журі цієї премії, оскільки це стратегічно важливе для країни питання й досі залишається не вирішеним, а сам механізм відбору кандидатів у журі – гаразд недопрацьованим.

На засіданні Секретаріату розглянули питання фінансового стану газети «Літературна Україна» і її виходу у світ – голова НСПУ повідомив, що тепер фінансують газету деякі обласні організації НСПУ, тому кожен такий номер присвячений переважно саме конкретній письменницькій організації, що дає змогу творчому загалу ознайомитися з їхньою роботою. Також Михайло Сидоржевський повідомив, що вже зібрана членами НСПУ художня література для Українського центру в Німеччині. А ще очільник НСПУ презентував свою велику публіцистичну книгу про рідне село Старий Солотвин, що на Житомирщині, – «Солотвин. З глибин минулого до наших днів», над якою працював багато років.

На засіданні заслухали звіт голови НСПУ М. Сидоржевського та головного бухгалтера НСПУ В.Саламахи про фінансове становище Спілки. Зважаючи на мізерне бюджетне фінансування письменницької організації (517 тис. грн. на рік), а також значне ускладнення, спричинене війною, відносин з орендарями, і неможливістю проведення в Будинку письменників платних заходів, фінансове становище НСПУ залишається складним, і це має негативний вплив на діяльність творчої організації.

На засіданні Секретаріату розглянули питання про скликання звітно-виборних зборів Івано-Франківської обласної організації НСПУ, де було недотримано терміну зборів, що суперечить Статуту НСПУ, тому дійшли згоди провести нові звітно-виборні збори з дотриманням усіх відповідних процедур.

Також було розглянуте питання про становище в Сумській обласній організації НСПУ та виключено з лав Спілки письменника Петра Нестеренка за систематичне порушення Статуту НСПУ, згідно положення Статуту (Статті 5.5 і 6.15 Д).

Відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко доповів про фінішну стадію роботи над створенням Меморіальної дошки, яку планується встановити на фасаді Будинку письменників у Києві – вона нагадуватиме всім про місце і час, де зароджувалися незворотні процеси відновлення української державності.

На засіданні Секретаріату були розглянуті й інші питання порядку денного.

Секретаріат НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я