Відкриваємо Василя Чапленка: літературна екскурсія для небайдужих

0

Під егідою «Музею спротиву Голодомору» в Дніпрі відбулась безкоштовна екскурсія «Слідами Василя Чапленка». Вона збіглася з Всеукраїнським днем краєзнавця.

Січеславський письменник і краєзнавець Микола Чабан відкрив багатьом імʼя і творчий доробок нашого краянина — письменника і науковця (мовознавця, літературознавця), драматурга, редактора і публіциста Василя Чапленка (1900-1990).

Імʼя його віднедавна носить вулиця в Дніпрі. Йому ж років десять тому відкрито меморіальну дошку на будівлі по проспекту Дмитра Яворницького, 102. Хоча досі над бюстом письменника – старий покруч у вигляді таблички «Проспект К. Маркса»… А вже ж майже десять років проспект перейменовано на честь Дмитра Яворницького, з яким, до слова, Чапля (Чапленко) був добре знайомий і листувався, змалював його в повісті як історика Яворенка…

За цією адресою був колись Дніпропетровський робітфак, де в 1930-31 рр. викладав українську мову та літературу Василь Кирилович. Робітфак початку 1930-х буде зображено в сатиричній повісті Василя Чапленка «Люди в тенетах». Це один із небагатьох творів українського красного мистецтва, присвячених місту на Дніпрі.

Учасники екскурсії пройшлися вулицею Чапленка (до революції – Хрестова), яка памʼятає і єврейські погроми 1905 року, і кримінальні історії, і часи голоду 1921-23 та 1947 років.

Увазі зацікавлених письменник-краєзнавець запропонував і садибу, де на колишній Петербурзькій жив до революції і після неї молодий письменник Василь Чапля. Тут він писав перші оповідання, розвідку про сонет в українській поезії, повісті, які друкувалися в українських часописах до арешту автора 1929 року в справі «Спілки визволення України».

У цьому ж районі були цигаркова фабрика, «бублейна» пекарня, де працював до революції юнак і про що потім напише у своїх художніх творах. Багатьох учасників екскурсії хвилювало – чому досі імʼя і творчість Василя Чапленка маловідомі не тільки в Україні, а й у рідному місті?..

Зрештою, популяризації його імені і слугувала нинішня екскурсія.

Фото Павла Маменка

Пресслужба ДОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я