Віра Марущак. Діти неоголошеної війни

0

Допомогти дітям долати наслідки російської агресії, свідками якої вони стали, — таке завдання ставила перед собою, йдучи на зустріч із дітьми-біженцями.

Зумисне обрала свою казку «Гуска-боягузка», в якій розповідається про головну героїню,  буцімто, боязливу гуску, а насправді,  незважаючи на свою репутацію, птиця повела себе сміливо і наполегливо, рятуючи друга – песика Бровка.

Діти, відповідаючи на мої запитання про свої страхи під час обстрілів, розповідали, що поруч із ними були батьки, які їх захищали, а вони були готові допомагати своїм братикам і сестричкам, котикам і собачкам. Дмитрик і Яна пригадали, що у них також були гуси.  Діти раділи щасливому закінченню казки. Усвідомили, що також можуть бути корисними для менших друзів.

Разом зі мною на зустрічі була психолог Міла Соболєва, яка спостерігала за поведінкою малечі, аналізувала відповіді на мої запитання, а потім запропонувала виконати фізичні вправи, які  стабілізують дитячу психіку. Що вони зробили з великим ентузіазмом і задоволенням.

Зустріч закінчилася, одначе такі діалоги буду продовжувати й надалі.

Гнітюча атмосфера  війни потребує  розважливих розмов і сонячних висновків.

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я