Київська вистава представитьУкраїну на Шекспірівському фестивалі у Вероні

0

У серпні Київський національний академічний Молодий театр презентує свою виставу «Сон літньої ночі» у постановці Андрія Білоуса на престижному міжнародному Шекспірівському фестивалі у Вероні.

У театрі кажуть, що ще до повномасштабного вторгнення російських агресорів в Україну Молодий театр подав заявку на Міжнародний шекспірівський театральний фестиваль у Вероні. І буквально у перші дні повномасштабного вторгнення у Києві отримали  підтвердження участі українського театру у престижному міжнародному форумі.

Молодий театр було запрошено на фестиваль завдяки попереднім успішним виступам цього театру на інших міжнародних фестивалях із виставою «Сон літньої ночі» за п’єсою В. Шекспіра. Протягом декількох місяців італійська сторона активно сприяла у підготовці всіх необхідних документів та процедур для участі Молодого театру у європейському фестивалі. Були офіційні листи- запрошення від Веронської мерії, від партнерів фестивалю та самих організаторів цієї значної театральноі події. 

Verona Shakespeare Fringe Festival — міжнародний багатомовний фестиваль у Вероні (Італія), який слугує натхненням і місцем, де може вільно звучати творчість Великого Барда Вільяма Шекспіра. Фестиваль, що занурений у пам’ятки та звуки Верони, проводиться Центром Skenè Університету Верони та об’єднує роботу дослідників і митців, які руйнують попередні межі між сценічним мистецтвом та наукою; робить можливими нові форми виконання, прийому та передачі; створює можливості для різної аудиторії відчути різноманітний набір творчих рефлексій на твори Шекспіра.

Разом із  Молодим театром з України цьогоріч беруть участь у фестивалі такі театри та театральні колективи: Persona Theatre Company (Греція), Patblas Studio (Малайзія), Theatre of Eternal Values (Італія), Nordland Teater (Норвегія), Nodar Dumbadze Professional State Youth Theater (Грузія), The Brew (Італія-Сербія), Shondhani Arts & Bangla Connection. In collaboration with the Shakespeare Institute, University of Birmingham (Велика Британія), Shakespeare and the Mediterranean Summer School (Італія)

Афіша фестивалю у Вероні

Афіша фестивалю у Вероні

«Сон літньої ночі» — знаменита романтична комедія Вільяма Шекспіра. У шекспірівському творі легко можемо знайти український етнічний дух народного язичницького свята Івана Купала», — розповідає ZN.UA режисер Андрій Білоус, художній керівник Київського Молодого театру. — » Один із головних символів цього свята — квітка папороті. Існує легенда про те, що людина, яка могла б знайти квітку папороті в опівночі Івана Купала, була б багатою, щасливою та обов’язково коханою. У цій виставі ми і проводимо паралель із нашими історичними міфами та перетворюємо головних героїв із греків на українців. Мета – поетизувати народні обряди словами великого драматурга, знайти в глобальній сюжетній лінії ключ до національного коду та адаптувати його до сьогодення. Хотілося, щоб міф ототожнювався з реальністю, і водночас, здавалося б, реальність розчинялася в міфології на сцені».

«Взагалі, це дуже скрупульозна і натхненна робота — зануритися в будь-яку культуру і знайти скарби характерної, справжньої пластики та неповторного звучання», — зазначає Андрій Білоус.

Фото: Пресслужба Молодого театру

Фото: Пресслужба Молодого театру

У театрі уточнюють, що фінансування фестивальної поїздки українського театру відбувається за підтримки Європейської театральної конвенції, Крісти Мюллер (Німеччина) та колективу театру Schauspielhaus Graz (Австрія).

У виставі Андрія Білоуса задіяні молоді актори Молодого театру: Іван Потапов, Дар’я Грачова, Ілля Чопоров, Роман Новак, Віталій Бобух та інші. Пластичне рішення: Ніна Колеснікова. Композитор: Ілля Чопоров. Жанр вистави Білоус визначає, як «аскетичну комедію». Прем’єра вистави у Києві відбулася у листопаді 2019 року. 

Показ української вистави на фестивалі у Вероні заплановано на 25 серпня 2022 р.

Підготувала: Фаїна Вауліна

zn.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я