Взаємодія з міжнародними партнерами є ключовою для відновлення культурної спадщини — Карандєєв

0

Взаємодія з міжнародним партнерами є ключовим та визначальним фактором у побудові рішень щодо відновлення і збереження культурної спадщини.

Про це сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв під час публічної конференції «UREHERIT. Архітектори для спадщини в Україні: відтворення ідентичності та пам’яті», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Уряд України на сьогодні позбавлений достатніх можливостей забезпечити всі роботи з відновлення об’єктів культурної спадщини. Ми звертаємось до міжнародних партнерів по допомогу. Вона є двох глобальних напрямків. Перше — оперативна допомога при руйнаціях від ворожих обстрілів. Це невеликі суми коштів. І це, можливо, нескладні задачі з технічної точки зору, з точки зору архітектурного підходу. Це відновлення даху, вікон, фасадів. Це те, що страждає в першу чергу в об’єктах, розташованих поруч з епіцентрами вибухів», — сказав Карандєєв.

За його словами, дуже важливо скласти адресні програми по кожному знаковому об’єкту.

«Координація і взаємодія з міжнародним співтовариством є для нас зараз ключовим, визначальним фактором в побудові наших рішень і виробленні алгоритмів щодо відновлення і збереження культурної спадщини», — підкреслив Карандєєв.

Крім того, він зазначив, що важливо не просто отримати разову допомогу, а необхідно сформувати інститут патронатства культурних інституцій.

«Ці об’єкти повинні бути не просто відновлені, а включені в загальну, бажано глобальну систему туризму. Історичного туризму. Щоб вони були підготовлені до прийняття в подальшому туристів і для надання необхідних культурно-освітніх послуг відвідувачам цих об’єктів. Це теж дуже важлива функція використання культурної спадщини», — додав він.

Як повідомлялося, через російську агресію в Україні постраждали 835 пам’яток культурної спадщини.

МКІП запропонувало організації ALIPH взяти під патронат зруйновані культурні пам’ятки для реставрації.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я