За Україну молюсь

0

В Будинку письменників відбувся 15-й урок-реквієм пам’яті потерпілих від катастрофи ЧАЕС 26 квітня 1986 року «За Україну молюсь». Ще у 2002 році урок започаткували лауреат державної премії ім. Т. Шевченка Дмитро Білоус та Валентина Козак.

Почесним гостем було запрошено героя України, лауреата Шевченківської премії Дмитра Павличка. Письменник засвітив свічку пам’яті в честь загиблих під час катастрофи. Дмитро Васильович поділився зі школярами історіями зі свого життя, розповів про дитинство та родину. Поет наголосив, що прагнення до навчання є невід’ємною складовою успіху майбутнього суспільства. Діти питали письменника про його перший вірш та становлення літературних поглядів письменника. 

«26 квітня перетворилося у певний ритуал. З одного боку, так мусить бути, це входить в наше життя, наше суспільство, а з іншого – наше суспільство хворе, бо не розуміє, що насправді сьогодні відбувається. Чорнобиль – це ставлення людства (не тільки українців) до природи, до життя на Землі. Двадцять перше століття кардинально відрізняється від двадцятого. Двадцяте століття позначилося в історії війнами, голодоморами, геноцидами та мільйонами людських жертв. Але хто знає, що принесе нам двадцять перше століття? Перш за все, це загрози. Загрози тероризму, міжконфесійних та міжетнічних війн, війн за доступ до енергоджерел, водойм, землі та продовольства. Все це слід розглядати в контексті хижацької політики двадцять першого століття. », — зазначив голова НСПУ Михайло Сидоржевський. 

Підтримуючи патріотичний настрій уроку, композитор і співак Анатолій Сердюк акапелла виконав пісню «Вставай, Україно, вставай». 

Урок-реквієм відбувся за участі школярів Черняхівської загальноосвітньої школиІ-ІІІ ступенів, спеціалізованої школи № 94 міста Києва та Козинської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Для організатора заходу та письменниці Валентини Козак, катастрофа на ЧАЕС має особливе значення. У квітні 1986 року син поетеси, 19-річний солдат Юрій Козак, брав участь у ліквідації наслідків вибуху на ЧАЕС. Письменниця присвятила цим подіям вірш «Чорнобильські бджоли» зі збірки «За Україну молюсь». 

Анна Дрофа,

прес-секретар НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я