Закарпатська лялькова вистава потрапила до трійки найкращих на міжнародному фестивалі

0

Протягом жовтневих днів у місті Вінниця проходив XII Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» 2021, що проводився до 30-річчя Незалежності України в оновленому форматі: онлайн та «наживо».

Про це повідомляє zakarpattya.net.ua.

Тобто, учасники подавали відеозаписи своїх вистав у форматі закритих посилань на ютубі, і з них 15 відібраних творчих робіт увійшли у своєрідний «довгий список» – ці вистави з 5 жовтня учасники фестивалю мали змогу передивитися онлайн згідно з фестивальним розкладом.

Серед країн-учасників були театральні колективи з п’яти країн світу: України, Ізраїлю, Іспанії, Казахстану та Литви.

Поважні й авторитетні в театральному просторі України члени журі, серед яких голова журі Ростислав Коломієць – театрознавець, режисер, письменник, перекладач, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор, доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України /м. Київ/, Сергій Брижань – головний режисер Хмельницького академічного обласного театру ляльок,  президент Всеукраїнської громадської організації «Український центр Міжнародної  спілки діячів театрів ляльок  UNIMA – Україна», заслужений діяч мистецтв України /м. Хмельницький/, Людмила Томенчук – літературна критикиня, редакторка проєкту «Театральний огляд», лауреатка Премії Національної спілки театральних діячів України  /м. Дніпро/, Юлія Рахно  – театрознавиця /м. Хмельницький/, Олена Либо – театрознавиця, координаторка міжнародних та всеукраїнських соціально-мистецьких  та освітніх проєктів, експертка Всеукраїнського театрального фестивалю-премії ГРА /GRA, експертка Українського культурного фонду, старша викладачка кафедри театрознавства Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського /м. Харків/ в онлайн-режимі переглянули та відібрали сім найкращих вистав із театрів-учасників із міст: Паневежис (Литва), Тель-Авів (Ізраїль), Херсон, Івано-Франківськ, Вінниця, Львів, Ужгород (Україна).

Отже, Закарпатський академічний обласний театр ляльок із виставою «Трям, привіт!» увійшов у, так би мовити, «короткий список» фестивалю і був запрошений на другий етап, а саме – «наживо» показати конкурсну виставу у Вінниці.

Довідково: вистава «Трям, привіт!» за п’єсою Сергія Козлова, що зацікавила журі, була поставлена в театрі у 2018 році головною режисеркою театру, заслуженою артисткою України Наталією Орєшніковою та сценографкою з Києва — Вірою Задорожньою.

Але закарпатські лялькарі запропонували організаторам привезти до Вінниці свою найновішу прем’єрну постановку — виставу «Нова сукня для принцеси» за п’єсою одеської драматургині Оксани Маслової у постановці Наталії Орєшнікової та художниці Паоли Полуденної.

І ось із 18 по 20 жовтня у Вінниці відбувся другий етап XII Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Подільська лялька» – 2021  у форматі «live» («наживо»), під час проведення якого журі остаточно визначило переможців-володарів головних нагород за перші три місця та Гран-прі.

Кубок «Гран-прі» фестивалю отримав Вінницький академічний обласний театр ляльок з виставою за мотивом дитячої опери «Коза-дереза» Миколи Лисенка.

А закарпатські лялькарі ввійшли до трійки найкращих, посівши третю сходинку на фестивальному «Олімпі».

20 жовтня на урочисту церемонію нагородження переможців XII Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Подільська лялька» – 2021 було запрошено не лише колективи, які презентували свої вистави на вінницькій сцені, а також представників від усіх театрів ляльок, що брали участь у конкурсі.

Директор Закарпатського академічного обласного театру ляльок  Мирослав Петій упевнений, що успіхи колективу є результатом відданої мистецької праці всіх його працівників, адже театр укотре підтвердив свій високий творчий потенціал на вітчизняному театральному просторі.

Ніна Малишка для «Закарпаття онлайн«

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я