Закарпатський муздрамтеатр готує прем’єру вистави «Чіріклі» про сучасне життя ромів

0

25 листопада в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв очікується прем’єра вистави «Чіріклі» про життя ромів Закарпаття.

Про це повідомляє zakarpattya.net.ua.

Ужгородський драматург Олександр Гаврош написав п’єсу за мотивами творів сучасного ромського письменника Миколи Бурмека-Дюрі з Виноградівщини. Постановку монодрами підтримала Ромська програма Міжнародного фонду «Відродження». 

Головну роль у виставі грає заслужена артистка України Наталія Засухіна. У ролі скрипаля виступить заслужений артист України Владислав Юрош, керівник камерного оркестру філармонії, для якого це стане дебютом на професійній театральній сцені. 

Режисером-постановником вистави є заслужений діяч мистецтв України Анатолій Канцедайло. Пан Анатолій здійснив близько 90 постановок у десяти театрах України, був головним режисером в  театрах Херсона, Івано-Франківська та Дніпра. Розповідає, що взявся за цю роботу, бо його зачепила тема: 

«Я тут побачив непросту долю людини. Як ця людина живе, як вона бореться із життєвими незгодами, і в цій боротьбі не втрачає світлості. Вона пам’ятає всіх, хто їй робив добро і несе його далі. Це вистава не тільки про ромів, а про жінку у Всесвіті. Ми ставимо вище завдання, ніж розповісти одну історію, базовану на реальних подіях. Це вистава про всіх нас. 

Моновистава – це найскладніший жанр, який вимагає особливих зусиль і здібностей, особливого проникнення у себе і в довколишній світ. Це великий виклик. Але тільки через нові виклики можливий подальший творчий розвиток». 

За роки Незалежності було здійснено лише кілька театральних постановок про сучасне життя ромів України. Остання вистава «Як вкрасти коня?» поставлена у 2018 році в київському культурному центрі «Печерськ».   

На фото Сергія Денисенка: режисер Анатолій Канцедайло під час репетиції вистави «Чіріклі»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я