Запрошують знятись у кіно. Нідерландський режисер Вальтер Стокман три роки знімає в Україні документальний фільм про радянське минуле нашої країни

0

Для переосмислення історії режисер шукає тих, хто зможе поділитися особистими спогадами про діяльність КДБ у 1960–1980-х. Свідків та учасників подій. Про це пише gazeta.ua.

— Вальтер Стокман дізнався, що в Україні відкрили для публічного доступу архіви КДБ, — розповідає помічниця режисера Вероніка Гоменюк, 28 років. — Нідерландцям стало цікаво, які справи і документи могли там бути. Наприклад, знайшли історію про француженку українського походження, яка в ­1970-х кілька разів відвідувала ­Львівщину. Мала у Стрию далеку рідню. Органи до жінки приставили на кілька років молодшого студента. Він мав завести роман і стежити за іноземкою, яку підозрювали у шпигунстві. Хлопець не був професійним агентом, його завербували в університеті. Пізніше ­дізнався, що він сам теж був під підозрою. Бо мікрофони були вшиті навіть у його одяг. Ми знайшли цю справу в архіві та обох її учасників. Вони досі живуть у Франції та Львові. Ще одна одеситка на 15 років опинилася у психіатричній клініці лише тому, що товаришувала з людьми, які слухали західну музику й мріяли емігрувати із СРСР.

Якщо ви або ваші рідні постраждали від переслідувань чи репресій, або з певних причин працювали в радянських спецслужбах та готові про це розказати, зателефонуйте, будь ласка, за номером:

0(93) 023 86 38

Автор: Іван СТОЛЯРЧУК

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я