«Завжди пишу вночі»: письменниця Дара Корній — про літрезиденцію у Харкові

0

Літераторка Дара Корній — третя гостя харківського будинку «Слово», де з червня працює перша в Україні резиденція для дитячих письменників. У резиденції вона пише четверту книгу з серії «Чарівні істоти українського міфу» та працює над продовженням «Пригод змія багатоголового».

«В мене ніколи не було письменницьких амбіцій. Це, напевно, такий унікальний випадок в сучасній українській літературі, коли автор випадково потрапляє в літературу і стає письменником. Все почалося з того, що моя донька була підлітком. Моя Даринка захопилася Стефані Маєр (авторка саги «Сутінки» — ред.)«, — розповіла «Українському радіо. Харків» Дара Корній.

Дара спробувала привчити доньку до українських аналогів міфічних істот в літературі.

«На що вона сказала просту річ: «Можете написати краще, напишіть і не виховуйте мене». Це був такий виклик для мами, і я сказала: «А от візьму, сяду і напишу», — згадує письменниця.

Корній пише і для дітей, і для підлітків, і для дорослих. У харківській резиденції «Слово» працює над четвертою книгою з серії «Чарівні істоти українського міфу» та над продовженням «Пригод змія багатоголового».

«Робота просувається повільно, бо в мене надзвичайно насичений графік. Я такий хитрий письменник: я завжди пишу вночі. А вночі, слава богу, презентацій немає. Пишеться дуже добре, спокійно, ніхто не відриває. Дуже тішуся, що була нагода побути в Харкові», — говорить письменниця.

За участі Дари Корній пройшли творчі зустрічі у селищі Бабаї, в Чугуївському музеї та Літмузеї.

«Це унікальна можливість для письменника зосередитися тільки на творчості й на своєму внутрішньому світі — тільки писати, не думати про якісь побутові дрібниці. Навіть коли ти ходиш на зустрічі чи творчі презентації, навіть на каву коли йдеш з читачами, ви говорите все одно про книжки, про літературу. Я невимовно тішуся харківським читачам, це настільки затишні люди!» — каже Корній.

Що відомо

  • Будинок «Слово» — житлова шестиповерхівка на вулиці Культури, 9. Побудована наприкінці 1920-х років кооперативом літераторів. Будівля спроєктована Михайлом Дашкевичем та має в плані символічну форму літери «С». З 1933 по 1938 рр. з будинку репресували понад 70 мешканців-літераторів з 60 квартир. Одинадцять із них розстріляли в урочищі Сандармох. Цей період в історії української літератури назвали «Розстріляним відродженням».
  • У 2020 році Харківська літрезиденція отримала у користування квартиру в історичному будинку «Слово».

Авторки: Вікторія Чернікова-Берездецька, Юлія Давидова

Джерело: suspilne.media.

Фото: Сумська обласна універсальна наукова бібліотека

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я