«Зі швидкістю літа» – побачило світ веселе і світле трикнижжя Павла Куща, котре має серйозний волонтерський підтекст

0

Наприкінці березня у столичному видавництві Друкарський двір Олега Федорова видали на-гора першу книжку зібрання повістей для дітей «Зі швидкістю літа». Нині йому компанію склали ще дві книги цього ошатного трикнижжя. Юним та іншим читачам пропонують відразу сім повістей для дітей середнього шкільного віку, написані автором протягом минулих двох десятиліть. Усі твори об’єднує не тільки спільна назва творчого проєкту, а й те, що кожен із них буквально по вінця наповнений кумедними хлоп’ячими витівками і пригодами, іронією, гумором, фантазією і, звичайно, оптимізмом, світлом і добротою, які супроводжують нас у чарівному світі дитинства.

До другої та третьої книг увійшли пригодницькі повісті «Небувала «котострофа» та «Метеорит». А ще «АБВ, або Операція «Ставкозавр», яка свого часу була відзначена літературно-мистецькою премією ім. Лесі Українки за найкращі твори для дітей та юнацтва. А ще «Чотири нявкісти і ВІН», що вийшла у 2016 році та яку критики називають найпершою книгою для малих читачів, у якій автор крізь сміх і сльози розповідає про війну на Донбасі, котру тоді ще йменували АТО чи ООС.

«Те, що пише Павло Кущ – повісті, оповідання, новели, гуморески, — хочеться читати: у них густо замішане наше життя, круто вимащене дійсністю і справжністю, як пахучий житняк свіжою олією, яка зверху просякнута сонцем соняшника, що прибіг з поля до села, — до людей», — відгукнувся  колись письменник із Луганська Микола Малахута на найпершу книжку молодого колеги із сусіднього Донецька. До речі, обидва вони тоді жили і працювали для становлення і популяризації українського слова на Донбасі, але мають інші коріння: перший приїхав туди з Полтавщини, а другий – із Запоріжжя.

Так, автор майже чверть віку працював у Донецьку власним кореспондентом загальноукраїнських газет (нині це «Урядовий кур’єр»), два статутні терміни очолював Донецьку обласну організацію НСПУ і водночас писав гумористично-сатиричні твори, а також не сумні повісті для дітей. Востаннє поріг власної домівки в окупованому Донецьк переступив влітку 2014 року… А після лютого 2022 року рашисти окупували також і його рідне степове селище Андріївка на Запоріжжі. І саме один із земляків-андріївців — Ілля, який ще з дитинства знайомий із творчістю письменника, запропонував видати його повісті кількома книжками і разом зробити ще один внесок у визволення сходу та півдня від рашистської орди.

Частину тиражу цього гуманітарного проєкту передадуть для бібліотек та дітям-переселенцям. Інші книжки вже почали реалізувати, а всі виручені кошти будуть перераховані туди, де вони зараз потрібні найбільше. На фронт.

До речі, на виручені кошти від реалізації попередньої книжки Павла Куща «Телепланетяни» за сприяння волонтерів напередодні зими вдалося закупити чимало комплектів теплої амуніції для українських бійців. Нині гроші підуть на інші потреби наших оборонців та визволителів.
Приєднуйтеся. До читання. І до сприяння деокупації частини України від рашистів. Зі швидкістю літа чи навіть швидше.

Марко Тин         
 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я