Оптимізм і скептицизм української літератури: лекції на X «Книжковому Арсеналі»

0

Почесна вступна лекція Йонаса Фьогелі

Лекції Книжковий Арсенал

Йонас Фьогелі

«Книги живлять оптимізм. Факт, що ці сторінки прискорюють серцебиття, змушує мене хвилюватися щодо пріоритетів у житті», – говорить Йонас Фьогелі, голова журі цьогорічного конкурсу книжкового дизайну Мистецького Арсеналу та очільник одної з найвідоміших, неодноразово нагороджених за здобутки у дизайні європейських студій. Так звучить тема лекції, яка відкриє всі дизайнерські події на «КА».

У межах фокус-теми «Книжкового Арсеналу» “Оптимісти Скептики” слухачі дізнаються, чи має дизайн бути “оптимістичним”, що таке взагалі “оптимістичний дизайн” та яким чином дизайнери закохують у книгу читачів.

Це рефлексії на тему, як дизайнерам не розгубити залишки оптимістичного ставлення під час роботи, про те, як діє авторство у дизайні книги та як дизайнеру налагодити процес взаємодії з видавництвом.

Час та місце: середа, 23 червня (16:30) – трансляція на сайті «Книжкового Арсеналу».

«Читаємо по літерах»

Лекції Книжковий Арсенал

Отар Каралашвілі

Ненаукова лекція про типографічний стиль і політику від Отара Каралашвілі (Грузія) – книжкового художника, дизайнера, куратора, керівника Центру книжкового мистецтва у Тбілісі, професора Міжнародної школи дизайну.

Каралашвілі розкаже про типографський стиль у дитячих та дорослих книжках, про стан видавничого ринку у Грузії й про те, як незалежним видавцям та ілюстраторам знаходити своє місце на полицях, де домінує масова література.

Час та місце: четвер, 24 червня (12:00), Артсцена.

«Картинки, що рухаються – між анімацією та ілюстрацією»

Лекції Книжковий Арсенал

Амелі Коше

У рамках ілюстраторських майстерень відбудеться лекція про взаємодію оживлення ілюстрацій від швейцарської аніматорки Амелі Коше, яка з 2021 року викладає курс «Анімована нарація» у школі візуальних мистецтв у Б’єлі.

Лекція відбудеться в межах програми з книжкового дизайну «Інтерфейси оптимізму», кураторка якої – Ольга Жук – запевняє, що задачі дизайну важливо сприймати ширше — як смислотворчу сферу взаємодії тексту та візуального.

Час та місце: четвер, 24 червня, (15:00), Кінозал.

«Як зробити книжку з тисячею обкладинок»

Лекції Книжковий Арсенал

Суспільне Суми

«Нарбут. Студії. Спогади. Листи»

Лекція від команди фахівців із візуальної комунікації «Numo Team» про створення книжки «Нарбут. Студії. Спогади. Листи» для видавництва «Родовід» – першої в Україні книжки з тисячею унікальних колекційних обкладинок.

На лекції дизайнери команди, заснованої Олексієм Сальниковим та Сашею Биченком розкажуть, як поєднуються традиційна книга та новітні технології в постдіджитальному світі.

Як книжкові та графічні дизайнери, ілюстратори та видавці можуть скористатися з генеративного дизайну, цифрової ілюстрації, креативного кодингу та обчислювальних технологій. А також про інструменти, які дозволять розширити власний візуальний арсенал.

Час та місце: п’ятниця, 25 червня (18:00), Артсцена.

«Оптимізм української історії»

Лекції Книжковий Арсенал

Оксана Забужко

«А все ж останній рік показав, що оптимізм — невиправна штука. Так, мистецтво: вміння бачити світлий бік навіть наперекір логіці та залізним аргументам статистики», – пише у дописі до своєї кураторської програми «Оптимісти Скептики» Ростислав Семків, доцент кафедри літературознавства Києво-Могилянська академії тв директор видавництва «Смолоскип».

Лекція письменниці Оксани Забужко покликана глобальніше глянути на проблему. Вона розповість про загальну українську історію, сповнену плачів, у якій ми рухаємося від поразки до поразки, плачемо та зневірюємося, але попри багато століть утисків і переслідувань наша нація та мова й далі існують. Чи можемо ми сьогодні зневірюватись і нарікати, якщо в значно гірших ситуаціях люди не зневірювалися, а рухалися далі?

Час та місце: субота, 26 червня (19:30), Кафе «Європа».

«Шрифтова обкладинка. Українські художники книги ХХ – початку ХХІ століть»

Лекції Книжковий Арсенал

Вікторія та Віталіна Лопухіни

Чому в часи цифрової комунікації деякі дизайнери продовжують писати руками? Бо через мануальне та діджитальне мистецтво ми можемо привернути увагу до культури письма, яке позбувається свої утилітарності.

Каліграфи, дизайнерки, викладачки, учасниці міжнародних каліграфічних конференцій і виставок Вікторія та Віталіна Лопухіни розкажуть про дизайнерів, які сформували шрифтове обличчя книжкового дизайну в сучасній Україні.

«Арт і Я» – проєкт школи та студії каліграфії, який стартував у 2011 році та займається розвитком культури каліграфії та шрифтового дизайну в Україні. Працює в кількох напрямах: школа, студія, каліграфічна крамниця та галерея. Щороку проводить виставку шрифтів та каліграфії разом із «Книжковим Арсеналом».

Час та місце: неділя, 27 червня (13:00), Артсцена.

Що відомо

  • «Книжковий Арсенал» заснований Мистецьким Арсеналом у 2011 році. Це щорічна інтелектуальна подія, де взаємодіють книжкова, літературна, візуальна, музична та театральна галузі.
  • За 10 років «Книжковий Арсенал» відвідали понад пів тисячі письменників, поетів, філософів, дизайнерів, ілюстраторів та експертів видавничої справи з понад пів сотні країн світу
  • Ювілейний «Книжковий Арсенал» пройде під фокус темою «Оптимісти скептики».
  • Починаючи з 2017 «Книжковий Арсенал» обирає фокус-тему: «Сміх. Страх. Сила» стала першою темою, а її кураторкою – Тетяна Терен. У 2018 році — «Проєкт майбутнього», в 2019 – «Сусідство: відкрите питання». Кураторкою фокусних тем обидвох років була Віра Балдинюк.

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я