Літературне об’єднання ОО НСПУ відзначило ювілей!

0

Цими днями виповнилось 65 років з дня заснування літературного об’єднання при обласній Тернопільській спілці письменників України.

Хоча народилось воно ще тоді, коли про спілку письменників у Тернополі ще й згадки не було. Вона з’явиться згодом, через років тридцять. Теперішній його очільник письменник гуморист Зіновій Кіпибіда, який вже  сімнадцять років «за кермом», згадує:

Я цікавився історією створення літературного об’єднання, але не знайшов ні протоколів, ні інших документів про початок роботи. Знайшов тільки інформацію в газеті «Вільне життя» про початок його роботи. Тоді редактором був Микола Костенко, він і керував початківцями. У невеличкій замітці навіть повідомлялось про те, що літстудійців привітав львівський письменник Ростислав Братунь. Після Костенка з поетами початківцями працював відомий поет Володимир Вихрущ. Потім — Борис Демків.  Демків студію назвав «Сонячні кларнети», яка стала діяти при молодіжній газеті «Ровесник», тоді це був орган обкому комсомолу. «Сонячні кларнети» відвідували відомі нині у Тернополі та за його межами поети та письменники. Серед них Тетяна Дігай, Петро Сорока, Марія Баліцька, Ірина Дем’янова, Володимир Кравчук, Ігор Фарина, Богдан Кушнерик, Надія Кулик тощо. Коли ж було створено обласну спілку письменників, літстудійців під свою опіку взяв Роман Гром’як. Після нього очолювали різні люди, але дуже короткий термін. У 1998 році Володимир Вихрущ благословив Зіновія Кіпибіду на керівництво об’єднанням. 

З нагоди ювілейної дати голова спілки Олександр Смик, від імені управління культури і мистецтва Тернопільської міської ради, привітав літераторів з ювілейною датою і вручив багатьом з них грамоти, а Зіновію Кіпибіді, який вже 17 років поспіль очолює Тернопільське літературне об’єднання, – медаль «Почесна відзнака». 

Валентина СЕМЕНЯК,

член НСПУ

Фото автора 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я