18 вересня відбувся семінар українських письменників, які пишуть мовами національних меншин

0

18 вересня в Камінній залі Будинку письменників відбувся семінар українських письменників, які пишуть мовами національних меншин.

Чільною темою семінару була обрана тема розвитку  кримськотатарської мови в умовах окупаційного російського режиму. На семінарі виступив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він щиро привітав усіх запрошених на це урочисте дійство, а також зазначив, що хоч Україна уже восьмий рік перебуває в умовах війни, проте розвиток кримськотатарської культури і зокрема літератури не припиняється. Він зосередився на актуальній темі щодо кримськотатарської мови, яка фактично опинилася в окупації, але письменники, які пишуть нею, продовжують попри все свою натхненну й благородну страву. Очільник НСПУ порушив слушну тему переходу кримськотатарської абетки на латинський шрифт, що дуже важливо, оскільки цей крок не лише наближує кримськотатарських письменників до їхніх побратимів, наприклад, у Туреччині, але й осучаснює кримськотатарську мову як інструмент формування й висловлення думки. Звичайно, зауважив він, що цей шлях оновлення буде вельми складним і тривалим, але те, що вже започатковане, поступово втілиться у життя. Складність цього питання полягає ще й у тому, що кримськотатарська мова тепер фактично опинилася в зоні впливу Росії, яка, окупувавши Крим 2014 року, поступово й цілеспрямовано знищує не лише лідерів і провідних осіб кримськотатарського опору, а й кримськотатарську мову, геть урізавши її викладання у кримських школах і нівелювавши її у побуті. Проте М. Сидоржевський висловив щире сподівання, що так буде лише певний час, а Крим як законна українська територія обов’язково буде повернений Україні з відшкодуванням усіх завданих окупаційним режимом збитків. Він побажав кримськотатарським письменникам триматися разом, бути мужніми і не забувати, що про них, тих, хто творить сучасну кримськотатарську літературу в окупації,  пам’ятають на материковій Україні.

На заході виступила заступниця голови НСПУ Тетяна Фольварочна, яка зауважила, що Кримський дім як державна установа робить дуже багато щодо того, аби кримськотатарська мова й проблеми окупованого Криму були завжди присутні в ЗМІ, щоби про це не забували. Заступник голови Київської організації НСПУ Борис Пономаренко зазначив, що заснований 2018 року літературний конкурс «Кримський інжир» за ці роки  згуртував навколо себе прогресивне коло кримськотатарських письменників, які відчувають себе потрібними, а, головне – почутими, бо їхні проблеми – це проблеми всієї України.

Гості семінару висловили надію, що лише спільними зусиллями й намаганнями всієї кримськотатарської письменницької спільноти можна виборювати свої права на окупованій кримській території. І боротися словом  – це те ж саме, що й боротися зі зброєю, оскільки слово — це зброя, воно акумулює думку, воно гуртує навколо себе небайдужих, воно вселяє надію навіть там, де, здавалося б, уже нічого не відродити і все втрачено, але допоки є слово і люди, які вболівають за нього, поти й живе нація.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я