2 липня в Камінній залі Будинку письменників відбулися літературні читання «Поезія Олега Ольжича на барикадах української сучасності»

0

Вечір розпочав голова НСПУ письменник Михайло Сидоржевський. Він розповів про яскравий і вельми трагічний життєвий і творчий шлях великого поета, зазначивши, що життя Олега Ольжича є взірцем мужності й непохитності у боротьбі за українську незалежність. Він докладно розповів про наукову діяльність поета, яка припала на трагічні роки бурхливої світової історії, оскільки діапазон його наукової діяльності охоплював, окрім археології, ще й  історію мистецтва, літературу, етнографію, а також про плідну діяльність Олега Ольжича у лавах ОУН. Як талановитий учений, він був знаний у Європі, а ще – читав лекції у США. Ще з молодих років поет брав активну участь в українському націоналістичному русі, а від 1929 року був членом Організації Українських Націоналістів. Йому доручали виконувати складні й важливі завдання Проводу Українських Націоналістів ОУН, а 1937 року поет очолив культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів. Михайло Сидоржевський також зазначив, що Олег Ольжич вільно володів дев’ятьма мовами, грав на фортепіано та скрипці. Проте життя Олега Ольжича мало трагічний фінал – 25 травня 1944 року Гестапо арештувало його у Львові, а згодом, 9 червня 1944 року Олег Ольжич був забитий у концтаборі Заксенхаузен і спалений у крематорії.

До врочистого вшанування пам’яті поета долучилися відомі українські письменники – Юлія Бережко-Камінська, Валентина Козак, Микола Гриценко, Борис Пономаренко, В’ячеслав Гук та інші. Кожен із них зміг прочитати твори Олега Ольжича, які найбільше припали до душі. Зокрема прозвучали вірші «Давнім трунком, терпкістю Каяли…», «Душа обважніла, як жорна…», «Нащо слова? Ми діло несемо…», «Знов вітри над землею, вітри…», «Межа»,«Риплять і квилять двоколесі мажі…» та інші.

Насамкінець, завершуючи урочистий захід, відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко висловив сподівання , що глибока й талановита поезія Олега Ольжича завжди знаходитиме відгук у серцях читачів, а також житиме вічно. Бо його живе і полум’яне слово змушує не забувати, хто ми є на своїй землі і як багато нам усім іще треба зробити, щоб Україна як незалежна європейська держава набула своєї потужності у боротьбі проти північного ворога – Росії. Також він побажав, щоб світла пам’ять про Олега Ольжича не згасла у часі, а його починання, за які він колись віддав життя, були підтримані.

Модераторами вечора була письменниця Тетяна Фольварочна.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я