8 речей, які ви могли не знати про «Різдвяну пісню»

0

«Різдвяна пісня у прозі» (А Christmas Carol) Чарльза Діккенса – одна з найвідоміших, найпопулярніших і найулюбленіших книг для новорічних та різдвяних свят у цілому світі. Однак історія самої книги не менш цікава, ніж її прекрасна і повчальна оповідь. Тож у цей передсвятковий час розповімо декілька цікавинок про книгу, без якої сьогодні важко уявити Різдво.

Про це пише chytay-ua.

Перше видання «Різдвяної пісні», 1843 р.

Чарльз Діккенс написав «Різдвяну пісню» лише за 6 тижнів.

Діккенс почав писати «Різдвяну пісню» у жовтні 1843 року і завершив її через 2 місяці – саме до свята.

 Книга бере за основу персонажа іншого знаменитого роману Діккенса

Історія, описана у книзі, базується на одній з оповідок, котрі великий англійський письменник переповідає у своїх знаменитих «Посмертних записках Піквікського клубу». Йдеться про грабаря Гебріела Грабба, якого викрали гобліни, та влаштували йому просто дуже незабутнє Різдво.

Перша публікація «Різдвяної пісні» удостоїлася лише однієї рецензії.

Її опублікував журнал «The Knickerbocker» у 1844 році. Закінчувалася вона словами: «І як висновок скажемо лише три слова тим, хто прочитав нашу статтю: Прочитайте Цю Книжку!»

Через книгу Діккенс подав до суду на одну з бібліотек

Бібліотека Parley’s Illuminated незаконно роздрукувала книгу через два місяці після її публікації. Діккенс подав до суду через цей випадок і виграв справу, однак змушений був заплатити 700 фунтів судового збору. Сьогодні ця сума становила б понад 60 000 англійських фунтів.

Через декілька тижнів після публікації «Різдвяну пісню» адаптували для сценічної постановки.

40 вечорів у Лондоні показували театральну виставу «Різдвяна пісня», адаптовану Едвардом Стерлінгом. Після цього постановку показали у Нью Йорку.

Діккенс декілька разів проводив публічні читання «Різдвяної пісні»

Як розповідали очевидці, Діккенс випивав ром, змішаний із вершками, пів пляшки шампанського та склянку хересу і починав свої перформенси. Незважаючи на це, публіка любила такі виступи письменника і, як писав один із критиків, наче впадала у транс, коли приміщення наповнювало почуття якоїсь вселенської радості.

Діккенс передбачив власну смерть під час свого останнього публічного читання «Різдвяної пісні»

У березні 1870 року Діккенс звернувся до публіки зі словами: «Я назавжди зникаю з-під яскравого сяйва цих вогнів, сердечно, щиро, з повагою і вдячністю прощаючись зі всіма». Через 3 місяці він помер.

«Різдвяна пісня» – одна з найпопулярніших книг усіх часів і десятиліттями отримувала нові екранізації.

На великому екрані «Різдвяна пісня» з’являлася понад 20 разів, включаючи 6-хвилинну версію 1901 року. На сьогодні останньою адаптацією діккенсівської класики є анімаційний фільм Роберта Земекіса 2009 року. 

Оксана Пелюшенко

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я